Discussie: Klacht: Beeldverhouding Misdaadnet.
Los bericht bekijken
  #4  
Oud 9 september 2009, 17:09
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Harold Bekijk bericht
Ja is mij ook opgevallen, een paar dagen geleden zag ik een programma hierop en zo halverwege werd het in 4:3 formaat geperst en sindsdien is het zo gebleven.

Zoals ik al eerder heb gezegd, ze (ziggo of de zender zelf) zouden wat meer aandacht aan hun product moeten stellen.
Het probleem is dat Misdaadnet sinds enige tijd 16:9 producties anamorf uitzendt, maar dat de WSS signalering niet wordt meegestuurd. Of je daar Ziggo de schuld van kunt geven is nog maar de vraag. Het kan zijn dat de zender zelf verzuimt om een correct WSS signaal mee te sturen, maar het kan ook zijn dat dat wel gebeurt en dat het WSS signaal door Ziggo wordt gestript. In ieder geval moet dit wel worden opgelost.

Overigens is dit niet de enige zender met dit probleem. TRT International heeft precies hetzelfde probleem.

Verder erger ik mij intussen al maanden aan de praktijk van de themakanalen van de NPO om 4:3 materiaal als 16:9 pillarbox uit te zenden. Aangezien 16:9 SD anamorf is, houdt dit een reductie in van de horizontale resolutie met 25%. De gevolgen blijven dan ook niet uit: de beeldscherpte is duidelijk verminderd, en er zijn, vooral bij verticale contrastrijke contouren, storende aliasing artefacten te zien. Ik heb hierover al enige tijd geleden mijn beklag gedaan bij de NPO, en men zou dit binnenkort intern gaan bespreken, maar tot op heden is er niets veranderd.

Edit: ik zie net dat Misdaadnet 4:3 materiaal nu kennelijk ook in 16:9 pillarbox uitzendt. Hier dus nu dezelfde problemen met verlies van beeldkwaliteit bij 4:3 materiaal.