Los bericht bekijken
  #527  
Oud 3 september 2009, 11:51
Koenvanbest's schermafbeelding
Koenvanbest Koenvanbest is offline
Junior Member
 
Geregistreerd: 18 augustus 2009
Locatie: Waalwijk
Berichten: 10
Standaard Audio/Video Lipsync Nederland123 en Eurosport HD

Goedemorgen,

Na eens goed rondgekeken te hebben op verschillende fora en uit mijn eigen praktijkervaring wil ik toch nog even een nieuw (actueel) topic starten over de audiodelay (lipsync.) op verschillende hdkanalen in het digitaletv abbonement van Ziggo.

Ik ben gisteren een aantal uur bezig geweest om te kijken waar nu het probleem precies zit. Ik ben in het bezit van een H380 decoder. Mijn abonnement is 3 weken geleden gestart.


Mijn opstelling is als volgt:

- Samsung H380 decoder
- Degelijk HDMI-kabel http://www.kabeltje.com/profigold-sky-1080p-fullhd-hdmi-13-interconnect-3-meter-p-1015.html
- Optische schakeling van TV naar Receiver
- Denon AV Receiver

In eerste instantie heb ik mijn samsungdecoder met de hmdi (1.3a!)-kabel aangesloten op mijn televisie en deze optisch geschakeld naar mijn receiver.

Tot gisteren is mij al een verschil opgevallen tussen het beeld en de audio wat op verschillende hdkanalen optreedt. Het beeld loopt voor op het geluid (ook wel het bekende “lipsync probleem”).

Ik heb gisteren even overgeschakeld naar Eurosport HD en toen is mij opgevallen dat er wel degelijk een (groot) verschil zit tussen het geluid en het beeld wat weergegeven wordt. Ik bekeek een uitzending van de US Open en wanneer er geserveerd liep het beeld achter op de geluid (tijdens tennis goed te zien). De vertraging valt mij op bij de volgende kanalen: Nederland123HD en EurosportHD.

Het “fijne” van de “nieuwe” Samsung decoder is dat je zelf een audiodelay in kunt stellen. Na wat gespeeld te hebben kwam ik er achter dat in deze opstelling een audiodelay nodig is van +/- 140 ms . Schakel je echter over naar RTL-4 dan loopt het geluid weer áchter op het geluid, geen echte optie dus omdat je dit niet per kanaal kan instellen.

Na een hoop irritatie heb ik de Ziggo-klantenservice gebeld. Deze medewerker heeft waarden genoteerd en er zou een “verbindingsofficier” zich buigen over het probleem en deze zou na 3-5 werkdagen contact met mij opnemen.

Ik heb samen met deze medewerker getest of het beeld van de televisie (rechtstreeks) ook achter loopt op het geluid. Dit was wel degelijk het geval.

Mijn laatste optie was de decoder direct optisch te schakelen naar mijn versterker. Dit is sowieso een aanrader omdat dolbydigital dan wel herkend wordt als officiële standaard (ook al ondersteunt mijn televisie dit ook).

Ik ben er achter gekomen dat bij het schakelen op deze laatste manier het beeld slechts zo’n 40 ms achter loopt op het beeld. Nederland 3 loopt nu wel synchroon (zover ik nu heb kunnen testen) en Nederland 1 en 2 lopen niet synchroon. Wat me tevens opviel is dat er geen constante vertraging aanwezig is. Als ik schakel tussen de verschillende kanalen verschilt de vertraging dus tussen de 0/40 ms. Er zijn momenten dat het geluid sneller is maar ook momenten dat het geluid trager is dan het beeld op mijn tv.Ik kan dus concluderen dat het niet synchroon lopen van het beeld en geluid op verschillende kanalen op verschillende momenten met verschillende vertragingen/versnellingen optreden.

Uit nieuwsgierigheid heb ik gisteren mijn ouders gebeld met een Humax decoder om te kijken of zij hetzelfde probleem hebben. Tijdens een HDuitzending van Andre Rieu op Nederland 1 bleek ook daar (duidelijk) niet alles synchroon te lopen.


Verschillende mensen op verschillende fora geven aan dat ze hetzelfde probleem hebben met verschillende (uiteenlopende) decoders.


Ik den dat nog niet helemaal duidelijk is of het nu aan een bepaalde decoder ligt, het gebruik van hardware, de schakeling van de hardware, het type televisie of uitzending wat het probleem veroorzaakt.

Tevens heb ik een tweede keer naar Ziggo gebeld om even te verifiëren of het verhaal wel goed genoteerd was en deze medewerker vertelde me weer een compleet ander verhaal en dat er ook niet zoiets bestaat als een “verbindingsofficier” en dat het probleem met de decoder te maken heeft. Die mensen daar weten volgens mij niet zo goed waar ze het over hebben. Tevens zijn de wachttijden irritant lang.


Wat zijn jullie ervaringen?


Grt.

Laatst gewijzigd door mod-5; 3 september 2009 om 16:42 Reden: Verplaatst bericht.