Discussie: CI+ bij Ziggo
Los bericht bekijken
  #93  
Oud 1 september 2009, 17:37
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door double0dennis Bekijk bericht
De CI+ CAM wordt in de TV gestoken en zorgt alleen voor beeld op de TV. Voor zover ik weet hebben de TV's geen aansluitingen zoals SCART voor uitgaand beeld. Zelfs als een TV al beeld doorstuurt naar andere apparaten, dan heeft de CI+ specificatie ongetwijfeld een onderdeel om dat te verbieden. Ziggo kennende hebben ze dat gelijk maar aangezet .
In zijn algemeenheid klopt dit niet. SCART aansluitingen op TV's leveren doorgaans ook een uitgaand videosignaal, echter alleen composiet omdat de SCART specificatie niet voorziet in bidirectioneel RGB. Dit levert overigens nog wel eens problemen op met overspraak in slechte (lees: niet dubbel afgeschermde) SCART kabels. Ook op dit forum is daar het nodige over te lezen.
Citaat:
Ik denk dus inderdaad dat je een losse decoder nodig zult hebben voor je HDD-DVD recorder. Eventueel zou je zelfs een tweede SmartCard kunnen bestellen omdat je anders steeds de SmartCard van de TV in de decoder en terug moet steken. Sowieso kun je met slechts één SmartCard niet gelijktijdig opnemen en kijken.
Het lijkt me niet dat je een extra decoder nodig hebt om opnamen te kunnen maken, ook vanaf een CI+ toestel moet het gewoon mogelijk zijn om opnamen te maken. Dit is echter vanuit kwalitatief oogpunt niet aan te bevelen, omdat, zoals gezegd, de SCART aansluiting van een TV-toestel alleen composiet video levert.

Er is geen reden om aan te nemen dat de composiet output van een CI+ toestel macrovision output levert aangezien de gecertificeerde decoders dat dan ook zouden doen bij diezelfde uitzendingen, en dat is tot nog toe niet het geval. Anoniem heeft ook al duidelijk gemaakt dat het afdwingen van het gebruik van door Ziggo gecertificeerde CI+ modules in CI+ TV's er niet toe zal leiden dat content versleuteld zal worden opgenomen op Ziggo-gecertificeerde PVR's. Dat impliceert tevens dat er dan op de analoge uitgangen van gecertificeerde ontvangers geen gebruik zal worden gemaakt van macrovision.

Ik heb zelf een Sony toestel uit de W4000 serie, waarbij de EPG van het toestel voorziet in de mogelijkheid om een aangesloten DVD/HDD recorder aan te sturen via SCART in combinatie met Smartlink. Het aardige is dat de TV daarbij niet aan hoeft te staan om een geprogrameerde timeropname van een digitaal televisieprogramma te kunnen maken: de timer schakelt weliswaar het signaal op de SCART uitgang in en stuurt via diezelfde SCART aansluiting de opnamefunctie van de recorder aan, maar de TV zelf blijft 'uit'. Alleen aan een LEDje op het frontpaneel van de TV is te zien dat er een timeropname aan de gang is.

In de nieuwere (CI+ gecertificeerde en voor Ziggo-certificatie in aanmerking komende) W5500 serie is deze functie opmerkelijk genoeg niet meer aanwezig. De EPG is hier nog steeds voorzien van een timer, maar deze dient nu alleen nog maar als 'reminder' om het toestel over te kunnen laten schakelen (c.q. in te kunnen laten schakelen) op een moment dat een programma begint dat je wilde zien. Een ander verschil met de eerdere toestelseries is dat de eerste SCART uitgang nu geen signaal meer levert. Zodoende zijn er ook geen overspraakproblemen meer te verwachten bij aansluiting van weergave apparatuur op de eerste SCART ingang.

Het verwijderen van het uitgangssignaal is duidelijk niet gedaan om opnamen onmogelijk te maken, want op de tweede SCART aansluiting is nog steeds een composiet videosignaal aanwezig, en alleen deze tweede SCART aansluiting ondersteunt ook Smartlink, evenals dat het geval is bij de oudere toestelseries.

Correctie: na bestudering van de handleiding blijkt dat Sony in de toestellen uit de W5xxx series niet alleen de (opname)timerfunctie in de EPG heeft laten vervallen, maar dat Smartlink (waar de timerfunctie in oudere toestelseries gebruik van maakt om een recorder aan te sturen) kennelijk ook niet meer aanwezig is.

Laatst gewijzigd door Riparius; 1 september 2009 om 23:45
Met citaat reageren