Los bericht bekijken
  #8  
Oud 18 augustus 2009, 12:49
Joop558's schermafbeelding
Joop558 Joop558 is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 20 juli 2008
Locatie: Leusden Casema
Ziggo Internet: Internet Glasvezel 100/100 KPN all in one standaard
DTV: KPN IPTV HMB2260 glasvezel
Berichten: 1.541
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door HenkM Bekijk bericht
Het al dan niet fagmenteren van bestanden is natuurlijk niet alleen een kwestie van het besturingssysteem zoals eerder werd aangegeven.
De mate van fragmentatie (aantal stukken waaruit een file bestaat) is afhankelijk van o.a. de clustergrootte, bestandssysteem (FAT, FAT32, NTFS) en de grootte van de files.
Tevens van de grootte van de "gaten" t.g.v. wissen van files want deze worden opgevuld waardoor de weggeschreven files worden "versplinterd" (=fragmentatie).
Of deze fragmentatie de zak vertraagd is weer afhankelijk van de buffer van de HDD en de doorvooesnelheid van de schijf i.c.m. de zoeksnelheid.

Bij de moderne HDD recorders zijn de geproduceerde gaten t.g.v. wissen relatief groot en dit i.c.m. met grote files en een snelle buffer zal er qua streaming (verwerken van grote hoeveelheden data) geen probleem optreden en zul je er in de praktijk geen last van hebben (dit in tegenstelling tot PC's waar vaker zelfs vele gefragmeteerde kleine files verwerkt moeten worden). Ongeacht besturingssyteem zal een PC HDD op termijn fragmenteren en de zaak dus vertragen. Defragmenteren van een HDD in een PC is dan regelmatig aan te bevelen (WindowsXP, Vista enz.).
Bij unix-achtigen (zoals Linux) is dit wel anders.
Bij mijn Humax maak ik me er in elk geval geen zorgen over al was het maar omdat ik ooit ergens heb gelezen dat dit een Linux achtig apparaat is.

Zie ook:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Defragmentatie
Vanaf Vista is het ook niet echt meer nodig, het werkt bij Vista vooral anders.
Je kan het nog wel natuurlijk, als je dat wilt.
http://www.helpmij.nl/forum/showthread.php?t=293892

De Humax werkt met Lunix.

Laatst gewijzigd door Joop558; 18 augustus 2009 om 12:54