Los bericht bekijken
  #7  
Oud 18 augustus 2009, 00:18
HenkM's schermafbeelding
HenkM HenkM is offline
Member
 
Geregistreerd: 18 augustus 2009
Locatie: Valkenburg LB / Ziggo
Ziggo Internet: Alles in 1
DTV: Humax 5200c @Viera TX-P46G10E, Smit CI+ @Philips 32PFL5404H, Smit CI+ @Philips 42PFL5405H
Berichten: 36
Standaard

Het al dan niet fagmenteren van bestanden is natuurlijk niet alleen een kwestie van het besturingssysteem zoals eerder werd aangegeven.
De mate van fragmentatie (aantal stukken waaruit een file bestaat) is afhankelijk van o.a. de clustergrootte, bestandssysteem (FAT, FAT32, NTFS) en de grootte van de files.
Tevens van de grootte van de "gaten" t.g.v. wissen van files want deze worden opgevuld waardoor de weggeschreven files worden "versplinterd" (=fragmentatie).
Of deze fragmentatie de zak vertraagd is weer afhankelijk van de buffer van de HDD en de doorvooesnelheid van de schijf i.c.m. de zoeksnelheid.

Bij de moderne HDD recorders zijn de geproduceerde gaten t.g.v. wissen relatief groot en dit i.c.m. met grote files en een snelle buffer zal er qua streaming (verwerken van grote hoeveelheden data) geen probleem optreden en zul je er in de praktijk geen last van hebben (dit in tegenstelling tot PC's waar vaker zelfs vele gefragmeteerde kleine files verwerkt moeten worden). Ongeacht besturingssyteem zal een PC HDD op termijn fragmenteren en de zaak dus vertragen. Defragmenteren van een HDD in een PC is dan regelmatig aan te bevelen (WindowsXP, Vista enz.).
Bij unix-achtigen (zoals Linux) is dit wel anders.
Bij mijn Humax maak ik me er in elk geval geen zorgen over al was het maar omdat ik ooit ergens heb gelezen dat dit een Linux achtig apparaat is.

Zie ook:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Defragmentatie

Laatst gewijzigd door HenkM; 18 augustus 2009 om 00:41