Los bericht bekijken
  #44  
Oud 16 augustus 2009, 17:54
timothee's schermafbeelding
timothee timothee is offline
Junior Member
 
Geregistreerd: 3 augustus 2009
Locatie: Maastricht
Berichten: 6
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door anoniem Bekijk bericht
resp. ja en vooralsnog nee
Dank voor de uitleg.
Ik zat hier ook net aan te denken. In principe komt het er dus op neer dat e.e.a. technisch wel werkt, maar dat een certificering mogelijk uiteindelijk niet verstrekt wordt vanwege overige criteria. Onder die criteria o.a. een aantal zaken die met name te maken hebben met gebruiksgemak (o.a. EPG implementatie en zapsnelheid).

Nu sta ik op het punt om een Philips 37PFL8404 te kopen en ik zou het op zich niet zo'n ramp vinden als dat toestel uiteindelijk niet het predicaat "Ziggo-proof" zou krijgen, mits hij niet actief wordt geblokkeerd (wat dus kennelijk technisch mogelijk is). Omdat e.e.a. gewoon technisch functioneert, zou ik dan toch zo'n Ziggo CAM module kopen en gebruiken.

Probleem is echter dat:

- Wij als consumenten natuurlijk niet precies weten welke overige criteria Ziggo hanteert voor de certificering. We weten dus niet op basis van welke punten de toestellen niet door het certificeringsproces zijn gekomen. We kunnen dan dus ook niet voor onszelf uitmaken of we dat al dan niet een probleem vinden (bijv. als je de zapsnelheid acceptabel vind dan wil je die CAM module gewoon kunnen gebruiken ondanks het ontbreken van de certificering).

- Ziggo bovenstaande waarschijnlijk niet wil omdat ze in principe enkel apparaten met die CAM willen laten werken die officieel zijn gecertificeerd.
Je zou kunnen zeggen dat je dan eenzelfde situatie krijgt als bij de huidige Alphacrypt modules (werkt wel, maar niet gecertificeerd, niet ondersteund, dus werkt het straks niet meer), maar het verschil is natuurlijk dat óók niet officieel door Ziggo gecertificeerde CI+ TV's mét Ziggo CI+ CAM gewoon voldoen aan de eisen die de content providers stellen aan Ziggo (althans, e.e.a. wordt gecodeerd en blijft gecodeerd, ik weet niet welke additionele eisen er worden gesteld).

Vanuit dat oogpunt zou ik het dus wel fair vinden als Ziggo ook niet gecertificeerde toestellen zou toelaten. De certificering heeft dan als waarde dat je als gebruiker van een gecertificeerd toestel kunt klagen bij Ziggo als het niet werkt omdat de set gecertificeerd is.

Als het alleen op kunnen / mogen klagen bij Ziggo aankomt, dan boeit het mij niet of dat genoemde Philips toestel het betreffende predicaat krijgt, als ik maar weet dat die module technisch functioneert.