Los bericht bekijken
  #28  
Oud 11 augustus 2009, 21:23
G038's schermafbeelding
G038 G038 is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 31 maart 2008
Locatie: Omgeving Den Haag ex-Casema
Berichten: 137
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Fjacobse Bekijk bericht

Of de NMA de juiste autoriteit is om dit aan te kaarten betwijfel ik. Deze is een mededingings autoriteit. Het gaat in dit geval denk ik niet om mededinging.
Ik denk dat de NMA wél de juiste autoriteit is:

De NMA houdt toezicht op naleving van de Mededingingswet. In Art 24 lid 1 van deze wet staat:
Citaat:
Het is ondernemingen verboden misbruik te maken van een economische machtspositie.
Naar mijn mening kan Ziggo deze fratsen alleen uithalen doordat ze een economische machtspositie hebben. Ze hebben een groot marktaandeel en de consument kan niet kiezen tussen verschillende kabelaanbieders. Welliswaar zijn er andere mogelijkheden om televisie te ontvangen (Digitenne, Satelliet), maar zoals al vaker is besproken kan je dit niet altijd zien als gelijkwaardige alternatieven. Bij satelliet moet je flinke investeringen doen, en het is lang niet altijd mogelijk om een schotel op te hangen. Bij Digitenne is de bandbreedte te beperkt waardoor kwaliteit en aantal zenders sterk achterblijven bij wat met kabel of satelliet mogelijk is.

Een economische machtspositie is in deze wet gedefinieerd als:
Citaat:
positie van een of meer ondernemingen die hen in staat stelt de instandhouding van een daadwerkelijke mededinging op de Nederlandse markt of een deel daarvan te verhinderen door hun de mogelijkheid te geven zich in belangrijke mate onafhankelijk van hun concurrenten, hun leveranciers, hun afnemers of de eindgebruikers te gedragen;
Ik denk dat we bij Ziggo duidelijk zien dat ze zich in belangrijke mate onafhankelijk van hun afnemers/eindgebruikers kunnen gedragen vanwege deze machtspositie. Een pure monopoliepositie is dus geen vereiste om te kunnen spreken van een economische machtspositie.

Laatst gewijzigd door G038; 11 augustus 2009 om 21:29