Los bericht bekijken
  #67  
Oud 11 augustus 2009, 19:08
JD1's schermafbeelding
JD1 JD1 is offline
Member
 
Geregistreerd: 7 augustus 2009
Locatie: Utrecht / Casema
Ziggo Internet: Alles-in-1-extra, EVW32000
Berichten: 51
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door meesdroo Bekijk bericht
Dat denk je maar,

Moet je eens gaan sniffen tussen modem en (1e) router.
Dan zal je bij vrijwel elke ISP zien dat parallel aan het Public netwerk dat zij servicen, ook een uitgebreid Class A (10.0.0.0/8) lokaal netwerk mee-loopt.
Ik heb destijds al sniffend (met een zorgvuldig verzonnen 10.x.x.x ip-adres) bij het voormalige Multikabel een aantal slecht functionerende load-levellers voor ftp en dns "ontmaskert", die het onderscheid tussen lokaal en public soms kwijtraakten!
Zeker interessant, maar het is niet hetzelfde. In jouw geval komen die pakketjes voor 10.0.0.0/8 niet direct van een 10.0.0.0/8-adres maar in laatste instantie van de interface van de providergateway. En die zit op hetzelfde fysieke en ip-netwerk als de WAN-interface van je router. Niet vreemd dus dat ze daar kunnen aankomen. (Wel fout natuurlijk. ) Waar we het hier over hebben is dat de modem en de router op hetzelfde fysieke, maar op een verschillend ip-netwerk zitten. Jij vindt dat dat zonder meer moet werken en ik niet.

Citaat:
De in sommige routers ingebouwde firewall, zal je inderdaad vaak graag zo instellen dat je lokale adressen niet het www oplaat of toelaat van het www;
ikzelf heb hier ook diverse rules van dat type in werking, wanneer althans de honeypot niet aanstaat.
Maar dat is geen router-functie.
Dat is een (op zich goede) firewall policy die instelbaar/overrulebaar moet zijn.
Ik heb nog eens geprobeerd te testen wat de rol van de firewall hier is. Zoals gezegd werkt mijn verbinding met 192.168.100.1 sporadisch met een public WAN-ip en (voorzover ik het na een goede week kan beoordelen) stabiel met een private WAN-ip uit de range 192.168.100.0/24. Als het 'm in de firewall zit, is mijn D-linkje iig niet zo dom dat hij in dat laatste geval verkeer over de WAN-interface vanaf een private ip weigert. Stel ik een ander private WAN-ip in (bijv. 192.168.200.10), dan werkt niets meer, ook pingen niet. Mijn conclusie is daarom dat het niet werkt omdat beide hosts deel uitmaken van een ander ip-netwerk en dat de firewall hier buiten staat. Voor wat het verder waard is: Deze router logt zo'n beetje elke scheet van de firewall, maar een melding over een geblocked pakketje van de modem ben ik nog niet tegengekomen.