Los bericht bekijken
  #45  
Oud 8 augustus 2009, 09:29
JD1's schermafbeelding
JD1 JD1 is offline
Member
 
Geregistreerd: 7 augustus 2009
Locatie: Utrecht / Casema
Ziggo Internet: Alles-in-1-extra, EVW32000
Berichten: 51
Standaard

Netwerktechnisch is het niet logisch dat je 'zomaar' de modem (in mijn geval: Arris TM702B) kunt bereiken voor het uitlezen. Bij een normale internetconfiguratie is het netwerk van de modem (192.168.100/24) namelijk verborgen voor je pc / router.
Hoe kun je de modem zichtbaar maken voor je pc? (In zijn openingsposting stipt meesdroo dit trouwens al aan.)

Als je pc rechtstreeks op de modem is aangesloten, moet de netwerkinterface een ip-adres krijgen in hetzelfde netwerk als de modem. Je kunt je ip-adres op bijv. 192.168.100.10 zetten om dat te bereiken, maar je hebt dan geen internetverbinding meer (want je WAN-adres is immers foetsie). Je kunt ook een secundaire (virtuele) interface aanmaken (onder bijv. Windows XP) met dat adres en de normale interface intact laten. Het voordeel daarvan is dat je dan wel met internet blijft verbonden, zodat je bijv. gesignaleerde problemen meteen kunt checken op de modem.

Heb je een router, dan moet je de WAN-interface daarvan een ip-adres geven in hetzelfde netwerk als de modem. Je hebt dan geen internetverbinding. Sommige routers schijnen (ben ik niet mee bekend) de mogelijkheid hebben om een tweede (virtuele) interface te configureren, zoals hierboven beschreven bij o.a. Windows XP. In dat geval houd je dus ook je verbinding met internet.

Dit zijn volgens mij de enige logische en dus zekere methoden om de modem te kunnen uitlezen op ip-adres 192.168.100.1. Zelf heb ik de modem uitgelezen via de router, en dat werkte zonder enig probleem.
Dat je soms in de 'normale' situatie wel een pagina kunt uitlezen en dat je de modem altijd kunt pingen, is, denk ik, eerder een bug dan een feature.

Laatst gewijzigd door JD1; 8 augustus 2009 om 11:08