Los bericht bekijken
  #1  
Oud 7 augustus 2009, 11:49
Aristoles's schermafbeelding
Aristoles Aristoles is offline
Banned User
 
Geregistreerd: 5 juli 2009
Locatie: enschede
Berichten: 84
Standaard Worden we bedonderd?

Ik zat eens over het volgende te denken:

We betalen kijk en luistergeld voor radio en tv die door de staat gesteund worden. Dat is voor tv NED 1, 2 en 3.
Maar voor de commerciŽle zenders betalen we net zo hard. CommerciŽle zender zijn gebaseerd op inkomsten uit reclame.

Nu viel me op dat als je de card uit je decoder trekt, je enkel de zender NED 1 binnen krijgt. Is dat geen oplichting? Hoor ik ze niet alle 3 te krijgen, en ook de HD varianten er van? Ik betaal al immers die kosten van kijk en luister geld.

Maar in de maandelijkse kosten zit ook een bedrag voor de commerciŽle zenders. Is dat ook geen oplichting? Ze verdienen genoeg aan reclameinkomsten.

Ikzelf wilde voor mijn bedrijf een spot laten uitzenden op Comedy Central, s'avonds/snachts. Dan betaal je voor een viewcount van 2.5 miljoen 600 euro. Over die 2,5 miljoen heb jij als klant geen enkel inzage en is niet te meten. Dus als je een spot hebt van 10-15 seconden kan het best na 2 uitzendingen al klaar zijn (zo bevestigd door MTV networks, eigenaar van Comedy Central).
Laten we zeggen dat dat zo is. Met 30 seconden is je spot van 600 euro betaald. En voor een nachtuitzending betaal je uiteraard veel minder dan een avond uitzending en op de grote com. zenders met populaire programma's is dat vele malen hoger (rond de 4000-6000 euro voor 5 miljoen views, wat betekent dat na 1 uitzending van 15 seconden de views bereikt zijn)

Reclameblokken duren gemiddeld 12 minuten per uur. Volgens de gedragscode dan, die commercielen gaan er regelmatig overheen.
600 euro per 30 seconden is 1200 euro per minuut, maal 12 in een uur. Dat is 14.400 per uur verdient. En dan heb ik het nog steeds over de nachtuitzending op Comedy Central. De andere commerciele zenders pakken een veelvoud daarvan per uur. (varierend tussen de 28.000 en +- 70.000 per uur opbrengst). Dat is op een dag met gemiddeld 10+ uur uitzending al snel 150.000 euro tot een miljoen voor de commercielen.

En nog hebben ze een maandelijkse bijdrage nodig?
Tuurlijk, ik snap best dat ze zaken moeten aankopen en dat ze dat zo mooi kunnen uitleggen alsof ze net rond komen. Dat zullen er hier ook wel een paar doen. Maar sorry, ik geloof er geen snars van.

Dus waarom betalen we kijk en luister geld voor nederlandse zenders die digitaal niet gratis zijn (op NED 1 na), voor zenders die gratis uitgezonden worden (Eurosport2, EurosportHD) en voor commerciele zenders die al zwemmen in het geld?