Los bericht bekijken
  #254  
Oud 6 augustus 2009, 18:05
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Curioso Bekijk bericht
Er is ongetwijfeld onoplettendheid in het spel, maar vroeg of laat zou dit toch gebeuren. Ziggo certificeert de Sony televisies met standaard firmware niet, en ondersteunt deze dus niet in combinatie met de nu nog niet beschikbare digitale televisie module. Op het moment dat die wel beschikbaar zijn, zal die aangepaste firmware dus of al in verkochte televisies aanwezig zijn, of alsnog op het netwerk opgedrongen worden, of beide... Ik weet eigenlijk niet of het mogelijk is een firmware update te beperken tot televisies met een Ziggo digitale televisie module erin. Iemand anders?
Je hebt volkomen gelijk met je vaststelling dat nieuw verkochte TV's van de door Ziggo 'gecertificeerde' of nog te 'certificeren' modelreeksen op termijn allemaal zullen worden uitgeleverd met een aan de extra eisen van Ziggo aangepaste firmware, en dat Ziggo deze aangepaste firmware voor 'gecertificeerde' toestellen ook via het netwerk zal gaan verspreiden c.q. opdringen. Wat dit betreft is de - onbedoeld - op het netwerk terechtgekomen aangepaste (test) firmware voor Sony TV's nog maar een schamel voorproefje van dingen die komen gaan, en meteen ook een eerste voorbode van wat CI+ werkelijk kan gaan betekenen voor abonnees met CI+ apparatuur.

Ziggo eist in alle door haar te certificeren ontvangers dat de kanaallijst niet door de gebruiker kan worden aangepast. Zeker voor TV's is dat een belachelijke eis, want het is al decennia lang zo dat de (analoge) kanalenlijst door de gebruiker geheel naar eigen inzicht kan worden aangepast, ook bij toestellen die automatisch alle kanalen kunnen inscannen en deze op een door de kabelexploitant bepaalde volgorde kunnen zetten. Er is geen enkele - naar consumenten toe - te rechtvaardigen reden te bedenken waarom dit niet ook zo zou kunnen - en moeten - werken bij digitale TV ontvangst met een in de TV ingebouwde DVB-C tuner. In feite werkt dit ook zo bij TV-toestellen met een ingebouwde DVB-C tuner (en CI of CI+ slot) die nu op de markt zijn. Maar als het aan Ziggo ligt moet daar dus een eind aan komen.

Het is niet mogelijk firmware updates die via het Ziggo netwerk worden verspreid te beperken tot toestellen die daadwerkelijk gebruik maken van een CI+ module. De aan- of afwezigheid van een CAM in de TV heeft hier geen enkele invloed op. Sterker nog, ook Sony CI+ TV's die uitsluitend worden gebruikt om analoog te kijken zijn getroffen door de firmware 'update' van Ziggo, tenzij de automatische firmware update functie tevoren uit was gezet. Alleen merken de slachtoffers daar vooralsnog niets van, omdat de update niets verandert aan de functionaliteit van de analoge tuner in het toestel.