Los bericht bekijken
  #8  
Oud 5 augustus 2009, 18:29
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door stonex Bekijk bericht
Of het zo hoort is maar de vraag, ze doen het uitrekken ook bij de SD zenders, maargoed.

Betekent dus eigenlijk gewoon dat een 4:3 bron uitzending waarschijnlijk toch geen HD is, dus kan je hem net zo goed op de SD zetten, echter zijn het gelukkig niet veel uitzendingen op de Ned's die dit hebben.
Misschien is het voor een goed begrip nuttig even op te merken dat de NPO bij uitzending van 4:3 materiaal helemaal niets oprekt. Een 4:3 SD uitzending is bij Nederland 1,2,3 altijd full frame. Bij 16:9 uitzendingen van de NPO (en de andere Nederlandse zenders alsmede de buitenlandse publieke omroepen) maakt het verschil of je die uitzending analoog of digitaal ontvangt. Een 16:9 uitzending van de genoemde zenders wordt analoog in 4:3 letterbox doorgegeven door de kabelexploitanten (net als vroeger, tot december 2006, via de analoge etheruitzendingen), en digitaal anamorf (en dus full frame, zonder zwarte balken).

De resolutie van het digitale SD signaal is altijd 720x576, ongeacht of er op dat moment 4:3 of 16:9 materiaal wordt uitgezonden. Om de ontvanger in staat te stellen onderscheid te maken tussen (a) 4:3 full frame, (b) 16:9 full frame (anamorf) en (c) 16:9 als 4:3 letterbox wordt een signaaltje meegestuurd (WSS = Wide Screen Signalling) waar de ontvanger op kan regeren. Of de ontvanger hier ook op reageert, en zo ja hoe, is doorgaans door de gebruiker in te stellen.

Bij HD is er geen WSS, omdat HD per definitie altijd 16:9 niet-anamorf full frame is. Dat betekent dus ook dat 4:3 materiaal dat je voorbij ziet komen nooit oorspronkelijk HD materiaal kan zijn. Aangezien er geen 4:3 modus is gedefinieerd voor HD moet oud 4:3 materiaal met behoud van de correcte beeldverhoudingen via HD als 16:9 pillarbox worden uitgezonden.