Los bericht bekijken
  #24  
Oud 1 augustus 2009, 10:57
digitalekabeltelevisie's schermafbeelding
digitalekabeltelevisie digitalekabeltelevisie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 19 oktober 2006
Locatie: Enschede / @Home
Berichten: 831
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Lacrosse Bekijk bericht
Nu we het toch over resoluties hebben: als ik naar Nederland 1, 2 of 3 zap, springt hij steeds op 1080i, maar volgens mij wordt geen enkel programma op 1080i uitgezonden, maar op 720p. Je kon het heel goed merken bij de Tour de France en het Tourjournaal. Hoe kan ik nou weten of ik werkelijk naar 1080i kijk? Helaas ontbreekt een HD-logo zoals bij Eurosport.
Ik denk dat je 2 dingen door elkaar haalt, de resolutie waarin het programma is opgenomen, en de resolutie waarmee het wordt uitgezonden. De meeste programma's worden nog gewoon opgenomen in SD (576i) en geupscaled naar HD. Dan levert jouw decoder nog steeds 1080i, alleen het kan nooit zo scherp zijn als een echte HD-uitzending. Eurosport HD zet inderdaad alleen een Native-HD logo in beeld als het programma in HD is opgenomen.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Lacrosse Bekijk bericht
Ik kan het alleen maar zien door een programma op te nemen en naar mijn pc te kopiëren. Je ziet aan de bestandsgrootte meteen dat alles in werkelijkheid 720p is. Jammer dat je dat niet direct op de tv ziet. Eigenlijk word je gewoon "beduveld".
Daaraan kan je echt niet zien wat de resolutie is van een uitzending. Dat zegt alleen iets over bandbreedte, dat is iets heel anders. Een 720p uitzending van 12 mbit/sec zal een even groot bestand opleveren als een 1080i uitzending van 12 mbit/sec.
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Lacrosse Bekijk bericht
Tijdens de Tour de France en het Tour-/Sportjournaal heb ik filmpjes en screenshots gemaakt. Toen waren de jpg-bestanden ruim 500 kb, nu zo'n 250 kb. En ook de ts-bestanden zijn aanzienlijk kleiner (je kunt dat afmeten door naar het aantal seconden te kijken). Het is wel mooi, daar niet van, maar 1080 op het scherm klopt dus niet.
De TS bestanden zullen kleiner zijn, de bitrate is verlaagd van 15 naar 12 Mbit. Dat JPEGs kleiner zijn kan aan van alles liggen, minder detail in beeld (klopt als het een native SD uitzending is, of gewoon een simpel beeld)

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Lacrosse Bekijk bericht
Ik durf zelfs nog een stap verder te gaan. Volgens mij zijn vrijwel alle programma's, op het (late) Sportjournaal na, in werkelijkheid helemaal geen HD maar wordt het opgeschaald van 576 naar 1080. Nogmaals, het ziet er mooi uit op het tv-scherm, maar het is volgens mij niet echt.
Ja, dat is ook bij de introductie gezegd dat in het begin de meeste programma's geupscaalde SD zijn. De omroep zelf verwacht dat na een jaar ongeveer 15% van de prime-time programma's native HD zal zijn.