Los bericht bekijken
  #120  
Oud 29 juli 2009, 01:22
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door iNSaNe-oNe Bekijk bericht
En toch snap ik een ding niet, en dat is het volgende:

  • In de handleiding van de TV staat vrij duidelijk hoe je een aantal opties uit kan zetten. Zo ook de auto-update features. OK, hij staat default op aan, maar als je dat niet wijzigt, accepteer je dus op voorhand dat er zaken veranderd kunnen worden op je TV, zonder dat je van tevoren weet wŠt. Maar goed, je stemt ermee in, omdat je de optie niet uit zet. Waarom dan nu achteraf zeuren? Je kunt niet zeggen dat de update ongewenst is; je hebt er zelf toestemming voor gegeven!
  • Ook op standalone SD- en HD-decoders bestaat al sinds jaar en dag de mogelijkheid om op afstand firmwares te updaten. Op sommige moet je dat handmatig initiŽren, maar op sommige decoders (bijv. de Cisco DVB9455) zit ook een 'auto-update feature' die ook default op 'aan' staat. Waarom is daar geen fuzz over, en accepteert het grote merendeel van de gebruikers daar wťl klakkeloos dat die updates gedaan worden door je kabelaar? Ik zie het verschil niet in vergelijking met nu deze Sony-TV's.
En toch is er een wezenlijk verschil: de door Ziggo verspreide firmware update verwijdert functionaliteit die een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de gebruikersinterface van het toestel in kwestie. Bij updates van reeds gecertificeerde decoders was dat (tot nog toe) niet het geval.

Citaat:
Ja, er worden dingen gewijzigd. Ik juich het toe dat het op zo'n simpele manier Łberhaupt kŠn. Maar weet wel dat ook ik de auto-update feature op 'uit' heb staan, omdat ik niet onvoorwaardelijk accepteer dat wanneer mijn kabelaar (misschien in opdracht van een TV-fabrikant) besluit om onaangekondigd een firmwareupdate uit te voeren zonder dat ik de wijzigingen ken, dat zomaar kan doen. Ik besluit graag zelf.

Eigenlijk zeg ik hier verkapt "eigen schuld dikke bult" omdat de handleiding niet gelezen is, ook al snap ik dat dat niet het gene is wat de 'gedupeerden' hier willen horen. Technologie verandert, en kennelijk sneller dan waar sommigen op anticiperen.

[edit]
Ik kan me echter wel levendig inbeelden dat de update voor sommigen als een verrassing komt. Ik denk echter niet dat je als gebruiker sterk staat bij een kabelaar of TV-fabrikant als je je gelijk probeert te halen omdat je de handleiding niet hebt gelezen. Het zou een ander verhaal worden indien er nergens een melding gemaakt wordt van de mogelijkheid dat er updates verspreid worden, maar dat is niet zo: de feature staat wel benoemd in je handleiding.
Dat zie ik toch anders. In diezelfde handleiding staan namelijk ook de mogelijkheden voor het naar eigen inzicht sorteren van de digitale zenders en het verwijderen van ongewenste kanalen beschreven, en je kunt daarom stellen dat die mogelijkheden een integraal onderdeel uitmaken van de eigenschappen van het toestel. Nergens wordt de bezitter van het toestel in de handleiding gewaarschuwd dat deze met het (impliciet) accepteren van automatische updates het risico loopt dat zijn of haar toestel bestaande gebruiksmogelijkheden zal (kunnen) verliezen.