Los bericht bekijken
  #99  
Oud 27 juli 2009, 02:33
Sjoop1985's schermafbeelding
Sjoop1985 Sjoop1985 is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 19 mei 2009
Locatie: Linne (Limburg)/@Home
Ziggo Internet: Alles in Eén Plus, Cisco modem
DTV: Sony Bravia KDL-40NX720 + Ziggo SMiT CI+ CAM & Humax iHDR 5200c
Berichten: 129
Standaard

Tijdje niet op dit forum gelezen en nu kom ik hier weer terecht via een link naar dit topic op GoT.
Ten eerste ben ik blij dat ik de auto-systeem update op mijn W5500 uit heb staan. (Overigens staat er in de handleiding uitgelegd wat die verschillende updatefuncties inhouden, dus daarover valt weinig te discussiëren)
Ten tweede is er door dit voorval wel een bepaalde duidelijkheid gekomen. Het lijkt er in ieder geval op dat de W55xx/W57xx serie onderdeel uitmaakt van het certificeringstraject (dit is daar in ieder geval een eerste hard bewijs van). Ook blijkt dat Sony/Ziggo van plan zijn om voor "oudere" modellen uit deze series de nieuwe Ziggo-compliant firmware "beschikbaar te stellen" cq door de strot te duwen. De mensen die met een reeds aangeschafte W55xx/W57xx dus met smart op CI+ zitten te wachten kunnen er dus vrij zeker van zijn dat het voor hun allemaal zal werken...

...onder de voorwaarden van Ziggo. Ziggo heeft hier weer een mooie blijk van incompetentie gegeven door testsofware op het gebruikersnetwerk te publiceren.
Of moet dit gezien worden als een blijk van kwaadwillendheid? Een mogelijkheid is natuurlijk dat ze alle te certificeren toestellen voorafgaand aan de daadwerkelijke invoering van CI+ gauw een firmware update te verteren geven. Vervolgens kan dan met veel bravoure gezegd worden dat óók de modellen die aangekocht waren voor het einde van het testtraject zullen werken. Tegen de tijd dat de doorsnee consumenten doorkrijgen dat er in de tussentijd met de functionaliteit van hun toestel is geknoeid, is het al te laat.

Misschien moet er vanuit deze gebruikersgroep eens actie ondernomen worden om te kijken in hoeverre dit alles wel geoorloofd is. Het door Ziggo zonder notificatie veranderen van functionaliteit, of überhaupt iets wijzigen aan een toestel dat geen eigendom is van Ziggo noch ook maar iets met Ziggo te maken heeft. Het lijkt me namelijk dat het aan laten staan van de auto-update optie geen vrijbrief mag zijn voor een derde om allerlei zaken in mijn toestel te wijzigen, ook al is dat in overleg met de fabrikant. De fabrikant is immers ook geen eigenaar meer van het toestel zodra het in mijn bezit is.
Het uitzoeken wat wel en niet mag en het aan de kaak stellen van dit soort zaken lijkt me dan ook een uitgelezen taak voor een programma al Kassa of Radar.

Tot slot een kleine analogie. Verkeer en Waterstaat draagt zorg voor het wegennetwerk. Het is begrijpelijk dat V&W controle wil houden over wat er op "hun" wegen gebeurt. Het wordt al minder begrijpelijk als V&W wegen zo gaat aanleggen dat alleen door V&W goedgekeurde voertuigen erop kunnen rijden. Het is echter totaal onacceptabel als ik 's morgens in mijn auto stap en er achter kom dat V&W buiten mijn kennis om mijn auto heeft aangepast naar hun wensen. Dit is wat Ziggo hier doet. I call it overstepping your boundaries.
Kom me niet aan met opmerkingen over RDW en APK keuringen, kentekenbewijzen en dat soort zaken, ten eerste is het slechts een analogie, geen rechtstreekse vergelijking, ten tweede dienen dat soort richtlijnen een algemeen belang (veiligheid), wat bij Ziggo absoluut niet het geval is.