Los bericht bekijken
  #8  
Oud 26 juli 2009, 07:56
BenJ's schermafbeelding
BenJ BenJ is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 7 september 2002
Locatie: Multikabel
Ziggo Internet: Ai1 Plus - Arris702
DTV: Panasonic TU-DC40RD
Berichten: 1.433
Standaard

Kabeltjes kunnen, als er iets aan de afscherming mankeert, juist fungeren als antenne, zeker als het een antennekabel betreft. Dit geldt net zo hard voor de verbindingen als voor componenten binnen in de apparatuur, alleen is dat laatste minder voor de hand liggend.

Dat het bij de ene combinatie wel gebeurt en bij de andere niet is een kwestie van "afstemkring" die tesamen wordt gevormd door de componenten in de ontvanger en de aangesloten kabels.

Zo'n onbedoelde/ongewilde afstemkring (interferentie) is dus gevoelig voor een bepaald frequentiegebied en zal dus normaliter zichtbaar zijn op een beperkt aantal zenders.

Dit effect kan verergeren als de zendende bron erg sterk is of naast de eigen frequentie ook nog eens andere frequenties opwekt. Bij goede zenders worden die (harmonischen) uitgefilterd. Daarnaast krijg je ook nog eens te maken met "verschilfrequenties" als 2 signalen elkaar ontmoeten.

Vandaar ook dat als Ziggo nieuwe frequenties op de kabel toevoegt en/of er in de omgeving nieuwe zenders (digitenne, politie, mobieltjes, dectfones, portofoons, magnetrons enz) worden gebruikt er opeens een heel scala aan nieuwe combinaties van interferenties ontstaat. Dikke kans dat je installatie, ook al gaat het al jarenlang goed, opeens hier last van lijkt te krijgen.

Om deze buiten te sluiten is het dan een vereiste om te zorgen dat de bekabeling zo optimaal mogelijk wordt aangesloten. Dus zonder plastic maar met metalen verbindingen en goed passend. Een goede kwaliteit COAX en geen gevlochten/folie afschermingen die maar net aan op een paar draadjes contact maken.

Juist de plaatsen waar het signaal wordt onderbroken (verdelers, splitters, versterkers) kunnen aanleiding geven tot verstoring door gebruik van kwalitatief minder materiaal.
__________________
BenJ