Los bericht bekijken
  #1170  
Oud 23 juli 2009, 03:37
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Casey111 Bekijk bericht
Net de documentaire over Girl Talk gezien zeker... Kern van het verhaal is dat de macht van de 'content owners' langzamerhand ridicuul groot aan het worden is. Ziggo introduceert toch ook alleen maar CI+ omdat de grote studios dit gaan eisen.
Zo ligt het niet helemaal. De gecertificeerde STB's en PVR's (met geďntegreerde CAM) voldoen allang aan de eisen. Het gaat veelmeer om het streven om PC-oplossingen en andere niet-gesloten systemen die toegang geven tot onversleutelde content uit te bannen.
Citaat:
Ik ken Ziggo een beetje en ze doen dit echt niet alleen om de klant te pesten!
Nee, ze doen het om er zelf beter van te worden en omdat ze ook wel zien dat het tijdperk van losse STB's langzaam aan ten einde loopt. De doorsnee klant wil al die losse kastjes en extra bekabeling en extra afstandsbedieningen eigenlijk helemaal niet, dus zal er op dat punt iets gedaan moeten worden om TV-kijken weer simpel te maken, net als in het analoge tijdperk. Anders bestaat er een gerede kans dat de 'gewone' kijker afhaakt, een Conax module in zijn/haar TV stopt en zonder gehannes met 'kastjes' Digitenne gaat kijken. En ja, ik weet ook wel dat Digitenne kwalitatief nog geen goed alternatief is voor de digitale kabel, maar de ontwikkelingen staan niet stil, en wat niet is kan (en zal) nog komen.

Citaat:
Bekijk het eens van de andere kant: als Ziggo alle kanalen 'free to air' zou doorgeven zouden er niet veel zenders in hun digitale aanbod overblijven. Simpelweg omdat de zenders het niet zouden accepteren en hun kanaal niet meer ter beschikking zouden stellen...
Dat is onzin voor zover het de kanalen in het basispakket betreft. Als CAIWAY die kanalen FTA kan doorgeven, dan kan Ziggo dat ook. Maar ze willen het gewoon niet, om commerciële redenen die al eens door Gradus Vos in dat interview zijn uiteen gezet. Ziggo werkt met obligate smartcards omdat ze precies willen weten wie er digitaal kijkt, én omdat ze denken dat de drempel om zo extra (betaalde) paketten af te nemen een stuk lager wordt (één telefoontje of online pakketwijziging is voldoende, want de smartcard is er toch al) en ook dát is eigenbelang.

Citaat:
En dat geldt al helemaal voor de duurdere films / reportages die zij via hun Video on Demand willen aanbieden.
Diensten als Ooit gemist (term gepikt van de VRT overigens) en VOD zijn een verhaal apart. Daarvoor gelden sowieso andere regels en contracten met contentleveranciers dan voor de (real time en onverkorte) doorgifte van bestaande kanalen. Van mij hoeven deze diensten niet, en ik zie er zelfs een mogelijke bedreiging in voor de 'gewone' televisiekijker die programma's live wil kunnen zien en/of wil kunnen opnemen om ze hetzij duurzaam te bewaren (archivering) hetzij te kunnen bekijken op een tijdstip dat het hem c.q. haar goed uitkomt (time shifting).

VOD is de natte droom van alle kabelexploitanten waarmee ze op den duur veel geld hopen te gaan verdienen, en ze zullen er daarom alles aan doen om dergelijke diensten erdoor te drukken bij de consument. Je zou je daarom kunnen voorstellen dat het helemaal niet in het belang is van Ziggo als klanten grote archieven van opgenomen programma's aan kunnen leggen of naar hartelust aan time-shifting kunnen gaan doen, omdat die mogelijkheden een regelrechte en bovenal kosteloze concurrentie vormen voor diensten als ooit gemist of VOD. Daarom moet gevreesd worden dat exploitanten als Ziggo opname- of archiveringsmogelijkheden (met gecertificeerde apparatuur!) op termijn gaan inperken of saboteren om op die manier consumenten die een gemiste film, serie of ander programma toch nog (eens) willen zien te dwingen gebruik te gaan maken van (duur betaalde) on demand diensten.