Los bericht bekijken
  #12  
Oud 21 juli 2009, 19:19
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard

Tja, dan is dit het gevolg van niet al te handig programmeren en zou je dit als een bug kunnen aanmerken.

Wat er gebeurt is het volgende: De meerdaagse EPG informatie wordt per kanaal als een set data verstuurd waaraan een versie nummer wordt gehangen. Zo'n EPG data set voor een kanaal loopt van 00:00 GMT op de huidige dag tot het aantal dagen dat er is ingesteld door Ziggo. Iedere dag wordt die EPG data set een dag opgeschoven om de oude EPG data van de afgelopen dag te verwijderen en een nieuwe dag toe te voegen. Dat opschuiven gebeurt om 00:00 GMT ofwel om 02:00 's nachts lokale tijd hier in Nederland.

Op dat tijdstip gaan alle versie nummers van de EPG data sets van alle kanalen dus met één omhoog. Voor de ontvanger is het wijzigen van het versie nummer het teken om de EPG data set in het werk geheugen bij te gaan werken. Dat zou bijvoorbeeld gedaan kunnen worden door kanaal voor kanaal de EPG data set te vervangen waarbij eerst de nieuwe EPG data set van het kanaal in het werkgeheugen wordt opgebouwd en pas als die nieuwe EPG data set voor het kanaal compleet is de oude EPG data set vervangen door de nieuwe EPG data set. Op die manier blijft de EPG informatie beschikbaar tijdens het verversen en blijven ingestelde timers op basis van de EPG dus ook werken rond dat tijdstip. Deze manier van werken is iets complexer qua implementatie, maar voorkomt ergernis van de gebruiker als er opnames niet worden uitgevoerd.

Helaas wordt meestal gekozen voor de makkelijke aanpak, namelijk door tegelijk alle EPG data sets van alle kanalen weg te gooien als gedetecteerd wordt dat de versie nummers gewijzigd zijn en daarna pas te beginnen met het opbouwen van de nieuwe EPG data sets van alle kanalen. Gedurende die opbouw ontbreekt dan (deels) de EPG informatie van alle kanalen totdat de sets weer compleet zijn. En aangezien het opbouwen van de EPG geen hoge prioriteit heeft kan dat wel even gaan duren. Als je dan pech hebt is de ontvanger dus gedurende die opbouw jouw via de EPG geprogrammeerde opname kwijt omdat de EPG informatie weg is en wordt er aangenomen dat het programma is komen te vervallen.

Het opschuiven van de EPG data sets gebeurt al jaren op deze manier in de headend, dus ik begrijp niet waarom dat niet standaard getest wordt voor de Ziggo "certificering". Als blijkt dat de fabrikant hier geen goede oplossing voor heeft geprogrammeerd dan moet die firmware gewoon worden afgewezen. Kennelijk werken de testers alleen overdag en dan treed dit probleem uiteraard niet op.