Los bericht bekijken
  #3  
Oud 21 juli 2009, 11:42
meesdroo's schermafbeelding
meesdroo meesdroo is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 1 mei 2009
Locatie: 1972 IJmuiden Multikabel
Ziggo Internet: Alles-in-1 +;Motorola SBV5121E;Sitecom WL-600;IPCOP 1.4.21+CopFilter;Linksys 54G;Sparc;PC's;MACs
DTV: humax IR-FOX C; samsung DCB-B270R.
Berichten: 704
Exclamation

Tja, zoals ik al gezegd heb: dat is naar het zich laat aanzien (in ieder geval voor het nieuwe DOCSIS 3.0 modem; anderen heb ik nog niet getest) beslist niet waar

Vhpop meldde (als tweede al) aanvankelijk ook dat het Arris modem niet uit te lezen was en ook dat bleek puur een firewall kwestie te zijn; het is nu, na enig ge-etter, al enige malen gewoon gelukt om een werkend Arris-modem uit te lezen.

De oorzaak van de problemen is waarschijnlijk trouwens vrij eenvoudig.

Wanneer het modem on-line is krijgt de naar internet gekeerde ethernet aansluiting een IP-adres uit het Ziggo-domain, wanneer het modem off-line is krijgt het een IP-adres uit het Class C domain (192.168.0.0/16).
Sommige (consumer en/of personal) firewalls (en anti-virus software) gaan er nu automatisch van uit dat een extern WWW IP-adres inhoudt dat pakketten uit de Class A, Class B en/of Class C domains dus niets (meer) te zoeken hebben aan de externe kant van een ethernet-aansluiting naar en van het WWW en houden soms uitgaande, maar in ieder geval binnenkomende pakketten tegen (corporate routers laten die keus heel verstandig aan de instellers over). Dit schijnt vooral voor te komen wanneer het locale netwerk achter een router zélf IP-adressen uit het blok 192.168.0.0/16 gebruikt (ik weet dat dat niet hoort, maar router programmeurs kijken kennelijk vaak niet zo nauw). Het is (mede) om die reden dat ik voor locale netwerk IP's adressen uit het class B blok (172.16.0.0/12) adviseer en toepas.

De enige oorzaak waarom je off-line nu wel bij dat modem kan komen is omdat je in dát geval (van dat modem) via DHCP een extern IP-adres uit het blok 192.168.100.0/24 krijgt. Je firewall besluit op basis van dát externe IP-adres dan dat IP-pakketten van en naar je modem WEL doorgelaten moeten/mogen worden.

Op zich is die keuze van de firewalls uit veiligheids-overwegingen trouwens nog niet eens zo gek. Ik heb ze in mijn IPCOP firewall ook (handmatig) zo ingesteld staan (en heb ook aanvallen vanuit vervalste locale ip-adressen tegen mijn router gelogd), maar dáár is het mogelijk voor het modem een (handmatige) uitzondering te maken.

Je kunt, wanneer je Windows gebruikt, trouwens waarschijnlijk veel (verborgen) Firewall functies omzeilen door in veilige modus met netwerk-ondersteuning op te starten.

Om deze kwestie voorgoed uit te zoeken en te documenteren zou ik het trouwens erg op prijs stellen wanneer iedereen met een Arris-modem dit modem (met alle eerder genoemde maatregelen) zou willen proberen uit te lezen en daarover hier te rapporteren (sniffen met b.v. wireshark stel ik nog meer op prijs, maar dat zal vaak wel te moeilijk blijken).

Mees de Roo
__________________
Er bestaan 10 verschillende soorten mensen; de ene soort kan binair rekenen en de andere niet.

Laatst gewijzigd door meesdroo; 21 juli 2009 om 14:03