Los bericht bekijken
  #9  
Oud 21 juli 2009, 10:20
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard

Je ontvanger stemt af op een frequentie waarop een Transport Stream (TS) wordt verzonden. Zo'n TS is een eindeloze stroom van bitjes, 8 van die bitjes maakt een byte en 188 bytes maakt een packet. Om zo'n packetje van 188 bytes te versturen zijn 204 bytes nodig vanwege de Reed Solomon error correctie als er sprake is van bitfouten aangeduid door BER. Zolang de BER niet al te hoog is kan de ontvanger de boel nog wel corrigeren.

Via een TS worden meerdere digitale TV en/of Radio kanalen, de services, verstuurd en zo'n TV en/of Radio kanaal is weer opgebouwd uit verschillende losse componenten, de Elementary Streams (ES) genoemd. Een TV kanaal zal dus minimaal zijn opgebouwd uit een video ES en een audio ES. Als het kanaal ook teletext en/of teletext ondertiteling heeft dan wordt er ook teletext data ES verzonden en voor de DVB ondertiteling wordt ook een aparte ES mee gezonden. Sommige kanalen hebben meerdere audio kanalen die ieder als een aparte audio ES verzonden worden waarvan sommigen weer een AC-3 ES zijn als het Dolby Digital geluid betreft. Om al die ES'sen te kunnen herkennen wordt er ook nog Service Informatie (SI) verzonden via de TS en voor het Irdeto Conditional Access System (CAS) van Ziggo wordt er in iedere TS een Entitlement Management Message (EMM) ES verzonden met abonnementsinformatie voor de smartcards en per digitaal TV en/of Radio kanaal een Entitlement Control Message (ECM) ES met de decryptie sleutels als het kanaal van encryptie is voorzien door Ziggo.

Al deze ES'sen worden door de multiplexer in de headend van Ziggo opgedeeld in packets van 188 bytes waarbij die packets zodanig achter elkaar worden gezet dat een ontvanger nooit te lang moet wachten op het volgende packet van een kanaal dat wordt weergegeven. Om al die packets uit elkaar te kunnen houden wordt ieder packet door de multiplexer voorzien van een Packet IDentifier (PID).

Als je wilt kijken naar een bepaald kanaal dan weet de ontvanger op basis van de SI in welke TS en op welke frequentie die TS wordt doorgegeven en zal dus afstemmen op die frequentie. Vervolgens wordt op basis van de Program Map Table (PMT) informatie van de SI bepaalt uit welke PID's het weer te geven kanaal allemaal bestaat en wordt bepaald wat jij voor dat kanaal als weer te geven componenten hebt ingesteld. De ontvanger gaat dan de packets uit de TS filteren op basis van de PID's van het weer te geven kanaal om die door de MPEG decoder chipset te halen. Als uit de PMT informatie blijkt dat het kanaal van encryptie is voorzien dat zal de ontvanger aan de Conditional Access Module (CAM) opdracht geven om ieder voor weergave benodigd packet eerst te decrypten voordat het naar de MPEG decoder gaat.

Uitgaande van het door mij gegeven voorbeeld van TCM zal de ontvanger dus de packets met PID 204 uit de TS filteren en verwerken voor weergave als de teletext ondertiteling gekozen wordt. Kies je voor DVB ondertiteling dan gaat de ontvanger PID 7430 filteren en verwerken.