Los bericht bekijken
  #6  
Oud 20 juli 2009, 23:32
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door meesdroo Bekijk bericht
Weet iemand of er voor ondertiteling verschillende codecs bestaan o.i.d.?
Er zijn drie soorten ondertiteling mogelijk bij de digitale TV kanalen.

Als eerste natuurlijk de "ingebakken" ondertiteling zoals wij gewend zijn bij de Nederlandse kanalen. Daar valt verder niets aan te veranderen door de gebruiker.

De tweede vorm van ondertiteling wordt gebracht via de teletext data stream voor zover aanwezig bij een kanaal. Bij die data stream wordt dan aangegeven op welke pagina's er ondertiteling gevonden kan worden en in welke taal dat is. De ontvanger presenteert dat ik een lijstje waaruit de gebruiker de taal kan kiezen en achter de schermen wordt dan de bijbehorende teletext pagina geactiveerd. Als je weet op welke pagina's er welke taal wordt doorgegeven dan kan je ook eerst teletext zelf activeren en dan de gewenste ondertitelingspagina kiezen. De meeste ontvangers ondersteunen deze vorm van ondertiteling via teletext, met uitzondering van de Cisco 8455DVB.

De derde vorm van ondertiteling wordt DVB ondertiteling genoemd waarbij sprake is van een aparte data stream met daarin één of meerdere talen. Het voordeel van DVB ondertiteling is dat de aanbieder het font en de layout van de ondertiteling kan bepalen. Het lijkt meestal veel op de "ingebakken" ondertiteling zoals wij die in Nederland gewend zijn, maar het hoeft niet. Niet alle kabel ontvangers ondersteunen DVB ondertiteling, maar jouw Samsung DCB-B270R zou het wel moeten ondersteunen net als de Humax IR-FOX C.

Als de Samsung bij sommige kanalen geen ondertiteling biedt en de Humax wel, dan is er dus gewoon sprake van een bug in de Samsung aangezien beide zowel teletext ondertiteling als DVB ondertiteling ondersteunen.