Los bericht bekijken
  #1081  
Oud 18 juli 2009, 18:18
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door JW-NHS Bekijk bericht
Daar heb ik het dus ook over: een gebruiker met een gecertificeerde CI+ TV.
De vraag blijft dus: wat is het nadeel voor de gebruiker?
Het hangt er ondermeer vanaf over welke certificatie je het hebt. Als het gaat om door Ziggo "gecertificeerde" apparatuur met CI+ slot dan is het grote nadeel dat het "certificeren" van Ziggo een rem op de door ontwikkeling van DVB apparatuur zet. Immers, een fabrikant kan niet zomaar wijzigingen doorvoeren aan de DVB implementatie in het apparaat zonder weer opnieuw het apparaat te laten keuren. Vergelijk het met de huidige door Ziggo "gecertificeerde" kabel ontvangers waarvan er geen n volledig bug vrij is en waar er fabrikanten nauwelijks zin hebben om (kleine) problemen te fixen omdat ze dan weer het langdurige test traject van Ziggo door moeten. De functionaliteit van DVB implementaties wijzigt ook nauwelijks waardoor alle ontvangers een beetje op elkaar lijken qua toeters en bellen. Humax ontvangers voor de buitenlandse markt kennen allerlei handig features die het leven van de gebruiker makkelijker maken, maar Ziggo vindt dat dat soort zaken maar uit de firmware moeten (denk aan bijvoorbeeld TVTV EPG). Waarom is er nog steeds geen ontvanger die ook ondersteuning biedt voor RDS? Sommige radio kanalen bieden een dergelijke RDS data stream bij het kanaal, maar Ziggo haalt die liever weg.

Als een fabrikant straks een nieuwe serie TV's gaat uitbrengen dan is de kans groot dat ze dezelfde door Ziggo "gecertificeerde" DVB implementatie maar weer uit kast trekken, want anders kunnen ze weer maanden gaan testen en niet te vergeten wachten totdat Ziggo weer eens tijd heeft om te testen. Al zitten er dan wat kleine bugs in die DVB implementatie dan is dat jammer, maar een fabrikant kan toch niet iedere keer het hele productie proces stil leggen in afwachting van Ziggo. Stel je voor dat iedere digitale TV provider met zo'n "certificerings" traject komt, dan kan het uitbrengen van een nieuw apparaat jaren gaan duren.

Voor steeds beter wordende DVB implementaties met steeds meer functionaliteit is het Ziggo "certificering" gebeuren in mijn ogen de doodsteek. Dat ze iets dergelijks doen met kabel ontvanger die speciaal voor Ziggo worden ontwikkeld is nog te billijken hoewel dat in de praktijk al niet blijkt te werken gezien het ontbreken van probleemloze ontvangers en het uitblijven van firmware updates om die problemen op te lossen.

Dat apparatuur met CI+ slot en de CI+ CAM gecertificeerd worden door een CI Plus LLP authorized certificate agent is een goede zaak om ervoor te zorgen dat de boel compatible is. De CI+ specificatie heeft echter in vergelijking met de standaard DVB CI specificatie voor de consument alleen maar nadelen door de beperkende mogelijkheden die de digitale TV provider ter beschikking krijgt. Je bent door die mogelijkheden namelijk niet langer baas over eigen apparatuur. Ziggo heeft aangegeven dat zij bijvoorbeeld alleen TV's met CI+ slot gaan certificeren. Waarom geen losse ontvangers met CI+ slot of, mocht het ooit nog komen, DVB-C PC-TV kaarten? Ziggo krijgt de mogelijkheid om op eigen houtje apparatuur met een CI+ slot die zij niet hebben "gecertificeerd" uit te sluiten voor hun CI+ CAM. Ziggo krijgt daardoor te veel macht en de consument kan alleen maar hopen dat Ziggo het aangeschafte apparaat met CI+ slot ook zal accepteren/"certificeren". Apparatuur met CI+ slot die ook kan opnemen is er nu nog niet, maar mocht die er ooit komen dan krijgt Ziggo wederom de mogelijkheid om die CI+ beperkingen commercieel uit te gaan baten. Je hebt geen abonnement afgesloten op de opname dienst, dan ook geen opnames.

Let wel: Ik zeg niet dat dit soort dingen gaan gebeuren, maar Ziggo heeft met de keuze voor CI+ er in ieder geval voor gezorgd dat zij dit soort voor de consumenten vervelende mogelijkheden ter beschikking hebben. En dat wordt allemaal gebracht onder het mom dat zij daartoe gedwongen zouden worden door de content industrie, maar dan vindt ik het toch wel op zijn minst vreemd te noemen dat Video On Demand content bij Ziggo zonder enige vorm van encryptie via de kabel wordt verstuurd.