Los bericht bekijken
  #1053  
Oud 17 juli 2009, 12:34
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Plantje Bekijk bericht
Het blijft lastige materie!
De concepten zijn echt niet zo lastig als het lijkt. Probleem is dat de meesten denken dat het signaal van een kanaal verandert met CI+ en dat is dus niet het geval. CI+ is geen protocol tussen ontvanger en de headend, maar een beschrijving van een interface tussen een apparaat met CI+ slot en de daarin behorende CI+ CAM. Als extraatje kan aan die CI+ CAM vanuit de headend instructies worden verstuurd.

Ik ga er vanuit dat je weet wat encryptie is, dat er meerdere encryptie algoritmes mogelijk zijn en dat je een sleutel nodig hebt om de encryptie te verwijderen zodat je weer de originele data terug krijgt. In de DVB wereld is er gekozen voor één bepaald encryptie algoritme dat is vastgelegd in de Common Scrambling Algorithm (DVB-CSA) specificatie. Overal dus dezelfde encryptie methode, maar het versturen van de benodigde decryptie sleutels verschilt per Conditional Access System (CAS). Het is de taak van het CAS om jouw ontvanger toegang te geven tot die sleutels. Het Irdeto CAS doet dat op een bepaalde manier en bijvoorbeeld het Conax CAS op een iets andere manier waardoor die twee niet compatible met elkaar zijn.

De componenten (video stream, audio stream, etc) van een kanaal gaan door de CSA encrypter en de decryptie sleutels worden via het (Irdeto) CAS naar de ontvangers van de abonnees verstuurd. Als jij aan de condities voldoet om te mogen kijken (Conditional Access) dan kan de ontvanger bij de decryptie sleutel om het kanaal te kunnen decrypten. Dat decrypten neemt de CAM voor zijn rekening en daarbij maakt het niet uit of we het nu hebben over een standaard DVB CI CAM, een softCAM of een CI+ CAM, dit concept blijft hetzelfde. De enige voorwaarde is dat de CAM geschikt is voor het door de digitale TV provider gekozen CAS en overweg kan met de smartcard van de privider. Dus bij Ziggo moet het een CAM zijn die het Irdeto protocol begrijpt en ook de door de smartcard vereiste CAM key ondersteunt. Daarom brengt Ziggo straks dus een voor de Ziggo smartcard geschikte Irdeto CI+ CAM uit.

Bij de invoering van die CI+ CAM verandert er dus niets aan het Irdeto protocol en de CSA encryptie methode van de kanalen. De voor Ziggo geschikte Irdeto CI+ CAM verwerkt het inkomende signaal op dezelfde manier als de AlphaCrypt Classic CAM of de Irdeto SoftCell softCAM in de losse kabel ontvangers, namelijk door de CSA encryptie te verwijderen op basis van de door het Irdeto CAS verzonden decryptie sleutels bij het kanaal dat je wilt bekijken.

En nu komt pas het verschil, Ziggo kan namelijk bij een kanaal aangeven dat het alleen de CI+ CAM mag verlaten met encryptie. Dat is niet de CSA encryptie waarmee het de CI+ CAM binnen kwam, maar de data wordt door de CI+ CAM opnieuw van encryptie voorzien waarvoor tussen de CI+ CAM en het apparaat met CI+ slot decryptie sleutels worden afgesproken. Dat afspreken van die decryptie sleutels werkt niet in een apparaat met een standaard DVB CI slot, dus kan zo'n apparaat niets het signaal met encryptie dat uit de CI+ CAM komt. Als Ziggo niet bij een kanaal opgeeft dat het de CI+ CAM alleen mag verlaten met encryptie, dan gaat de CI+ CAM het kanaal dus niet opnieuw encrypten. Dat laatste wordt backwards compatible mode genoemd omdat het kanaal de CAM verlaat zonder encryptie net zoals bij een AlphaCrypt Classic CAM en een apparaat met standaard DVB CI slot dus op de normale manier het signaal zonder encryptie kan verwerken.

De Alphacrypt Classic CAM herkent die CI+ instructies niet voor het opnieuw encrypten van het kanaal, sterker nog het bezit niet eens de functionaliteit om kanalen opnieuw te encrypten. Standaard DVB CI CAM's kunnen namelijk alleen maar CSA decryptie uitvoeren.