Los bericht bekijken
  #11  
Oud 15 juli 2009, 21:21
meesdroo's schermafbeelding
meesdroo meesdroo is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 1 mei 2009
Locatie: 1972 IJmuiden Multikabel
Ziggo Internet: Alles-in-1 +;Motorola SBV5121E;Sitecom WL-600;IPCOP 1.4.21+CopFilter;Linksys 54G;Sparc;PC's;MACs
DTV: humax IR-FOX C; samsung DCB-B270R.
Berichten: 704
Smile

De vraag over het gebruik van slechts één of meerdere firewalls is niet zo eenvoudig te beantwoorden.
Het juiste antwoord hangt namelijk af van een heleboel randvariabelen, die jullie hier niet of nauwelijks ter sprake brengen.

Allereerst moet je de vraag beantwoorden welke firewall je bedoelt, met het woord firewall.
De ééne firewall in een router in namelijk onvergelijkbaar met de andere.
Laat ons allereerst duidelijk stellen dat NAT géén firewall is. NAT biedt wel degelijk bescherming, maar dat is voornamelijk dankzij het feit dat je firewall zich geen raad weet met "new not syn?" pakketten. En dat is makkelijk te omzeilen zoals het goed functioneren van skype en de geslaagde aanvallen op poorten vlak boven de 1024- range bewijzen.

Ik heb hier een Sitecom WL-600 met firewall mogelijkheden die uitsluitend bestaan uit het van binnen naar buiten kunnen blokkeren van bepaalde poorten, bepaalde ip's (niet eens een blok) en bepaalde MAC's; bovendien logt hij niets daarvan. Laten we het vriendelijk houden en zeggen dat het beter dan niets is, zolang je jezelf er maar niet mee voor de gek houdt.

Maar ik heb hier ook een IPCOP (linux) firewall die bol staat van de standaard en custom IPSEC rules tussen rood (WAN), groen(LAN), blauw(WIFI) en oranje(DMZ) en die ook nog eens het volledige pakket snort rules op alles loslaat (inclusief gefilterde logging). Die vertelt me precies wat er in elk onderdeel van mijn netwerk in én uitgaat, laat me toe stukken china, bulgarije en rusland met uitzondering van een paar nuttige ip's buiten te sluiten enz.enz. Een heel geruststellende bak.

Ik ben ook een voorstander van Personal firewalls op de afzonderlijke PC's. Zelfs wanneer dat Windows Firewall onder XP is. Windows Firewall doet niets met uitgaande pakketten en houdt niet meer tegen dan de simpelste firewall in je router. Maar hij beschermt je wel tegen aanvallen vanuit je locale netwerk. Onzin, zeker als dat hele netwerk van je zelf is en studiegenoten, huisgenoten, en andere genoten geen bedreiging vormen? Dan vergeet je een situatie waarbij een hacker toegang weet te krijgen tot één van je PC's (misschien zelfs terwijl je er mee de deur uit was). Ga je hem alle andere PC's daarna cadeau doen? Laat hem ten minste werken voor z'n geld!

De veel-geroemde uitgaande bescherming van personal FIrewalls blijft trouwens wat twijfelachtig. Er zijn maar weinig mensen met voldoende parate kennis van Windows-processen, die uit hun blote hoofd weten welke processen ze wel en welke niet mogen toelaten, maar vooral ook wanneer die vraag legitiem is en wanneer een malware-proces met dezelfde naam een trucje met je probeert uit te halen.

En tenslotte nog dit. Firewalls op een router en firewalls in een PC beinvloeden elkaar niet (noch positief noch negatief). Dat verhaalje is overgenomen van de problemen met real-time virus protectie (daarbij zijn twee protectoren vrijwel nooit te combineren). Eerst vond je dat verhaal toen ten onrechte terug bij virus-scanners, en nu zie ik het verschijnen bij firewalls. Gewoon niet waar dus. Wel is het mogelijk dat twee personal firewalls op een PC elkaar bijten. Windows Firewall is wat datbetreft hoogst vriendelijk, en ook verder valt het (afgezien van performance problemen, maar onderschat die niet) vaak wel mee.

Kortom, wanneer je werkelijk de vraag beantwoord wilt hebben welke firewall combinaties wel of niet zinvol zijn, dan moet ik véél meer weten.
Dat betreft dan merk en type router, aangesloten PC's, gebruikte software op de PC's (ftp,samba,P2P,http(s),smtp,imap enz enz.) OS's op de PC's, werkgebieden van de diverse gebruikers, onderlinge communicatie tussen de diverse gebruikers, gebruik van WIFI, kortom alles behalve je PIN-code (en daarvan wil ik wel weten op welke PC's hij gebruikt wordt).

Mocht je dus een dergelijke specifieke situatie een vraag hebben, dan wil ik je daarmee wel helpen.

Mees de Roo
__________________
Er bestaan 10 verschillende soorten mensen; de ene soort kan binair rekenen en de andere niet.