Los bericht bekijken
  #136  
Oud 8 juli 2009, 20:10
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door therealwheely Bekijk bericht
Waarom wordt er toch steeds onderscheid gemaakt tussen kabeldecoders en media-apparaten? Ik vind dat zo'n onzin. Een decoder is gewoon een ondergeschikte functie van het totale apparaat.

Jarenlang hebben we al allerlei apparaten in huis met analoge tuners; tv's, video- en harddiskrecorders, radio's, etc. En nu alles digitaal wordt, schijnt dat ineens niet meer te kunnen en wordt er een nieuwe categorie op de markt gebracht; de zogenaamde decoders.

Een decoder is volgens mij nog steeds niks meer dan een tuner. En die hoort gewoon in ieder apparaat aanwezig te zijn zoals dat altijd geweest is.

Ik begrijp niet waarom grote jongens als Sony, Philips, Panasonic, etc. hun apparaten niet gewoon kunnen voorzien van één of meer digitale tuners, zoals we dat altijd al gewend zijn geweest. Je wordt dan ook niet met tig verschillende afstandsbedieningen opgescheept.

Er zijn wel enkele tv's die een DVB-C tuner hebben ingebouwd maar daarvan moet je maar weer afwachten of die wel compatible is met je kabelprovider. Harddiskrecorders hebben bijna geen van allen een DVB-C tuner. En wil je in een andere kamer ook digitale TV, dan heb je weer zo'n decoder nodig.

Overheden en de elektronica-industrie willen allemaal dat we 'digitaal gaan', maar blijkbaar kunnen we in Europa en zelfs binnen Nederland nog niet eens één dwingende standaard afspreken. Gewoon belachelijk.
Heeft allemaal te maken met geld en hebzucht van de content industrie. Die willen eigenlijk helemaal niet dat consumenten dingen op kunnen nemen of dupliceren. Dat gelazer begon al in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Toen wilde de Duitse platenindustrie van handelaren de NAW gegevens hebben van iedereen aan wie ze een bandrecorder (die spoelenrecorders dus) verkochten, want iedere consument met een bandrecorder was in de ogen van de platenindustrie een potentiële crimineel. Uiteindelijk moest het Bundesverfassungsgericht eraan te pas komen om te bepalen dat handelaren niet verplicht waren die gegevens van hun klanten te verstrekken. En denk ook eens terug aan de jarenlange procedures in de VS tegen de Betamax recorder van Sony. Die procedures werden doorgezet tot aan het Hogegerechtshof, dat uiteindelijk bepaalde dat videorecorders mochten worden verkocht. Kun je je nu niet meer voorstellen misschien, maar het geeft goed de mentaliteit aan van de content industrie, en die mentaliteit is in meer dan een halve eeuw geen spat veranderd. Sterker nog, nu met de digitale revolutie ziet de content industrie zijn kans schoon om meteen allerlei beperkingen door te voeren, zodat men exact kan bepalen wat een consument wel en niet met content mag doen.

Diezelfde lobby van de entertainmentindustrie is er ook verantwoordelijk voor dat er geen (digitale) audio- en video-apparatuur op de (consumenten)markt komt die echt alles kan wat consumenten willen.

Citaat:
Voor mij is de Humax niks anders dan een handige digitale recorder (als vervanging voor mijn oude videorecorder) waarmee ik ook nog andere bestanden kan afspelen (en het liefst zoveel mogelijk verschillende formaten).
Qua video kan de Humax uitsluitend het eigen transport stream formaat afspelen, andere formaten zijn niet geïmplementeerd, en dat is een bewuste keuze van de fabrikant. Deels ingegeven door kostenoverwegingen (licenties) en deels door de genoemde lobby en druk vanuit de entertainmentindustrie. Het mag al een klein wonder heten dat de Ethernet poort op de 5050C functioneel is voor bestandsuitwisseling via FTP, want in de gelijkaardige Britse sat variant van deze PVR is dat niet het geval.
Citaat:
Er had wat mij betreft ook nog wel een DVD-speler in mogen zitten.
Correctie: wat mij betreft had er een DVD én Blu-ray brander in mogen zitten, alsmede goede edit-mogelijkheden, zodat je opgenomen programma's 'schoon' over zou kunnen zetten naar DVD of (voor HD) naar Blu-ray zonder gebruik te maken van een computer of andere additionele apparatuur.