Los bericht bekijken
  #5  
Oud 5 juli 2009, 18:00
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Frank-NL Bekijk bericht
Alleen de VPRO is een beetje hoopgevend in dit geval... Valt me tegen van een hoop omroepen. Ik kan er nog steeds niet bij dat HD zo ontzettend veel duurder is dan SD producties dat het niet de moeite waard is. Het is 2009 inmiddels, zelfs de gemiddelde smartphone kan nu 720p opnemen.
De overgang naar HD is technisch gezien heel ingrijpend voor de omroepen en programmaproducenten. Veel ingrijpender dan eerdere technologische vernieuwingen die veel geleidelijker konden verlopen zoals de introductie van kleur, stereo geluid, de digitalisering van het hele productieproces, of (anamorf) breedbeeld. Het betekent namelijk een breuk met het verleden omdat nu, na meer dan een halve eeuw, voor het eerst een stap wordt gezet naar een techniek die niet meer compatibel is met oudere apparatuur en standaards. Dat vereist dus een enorme omslag. Het mag dan wel 2009 zijn, maar het blijft evengoed een enorme omslag. Ik kan mij levendig voorstellen dat de Europese omroepen hier niet op hebben zitten wachten, ook al zullen ze dat natuurlijk nooit zwart op wit toegeven.

De urgentie om over te gaan op een nieuw systeem is in Europa ook veel minder groot dan in de VS of in Japan, omdat het Europese systeem sowieso altijd al een hogere resolutie bood dan het Amerikaanse systeem, en omdat ook het hier voor analoge TV gebruikte PAL kleurensysteem altijd al superieur was aan de in Amerika en Japan gebruikte NTSC standaard. Daar komt nog bij dat er in Amerika en Japan helemaal geen 16:9 anamorfe breedbeeldtransmissie in SD bestaat, terwijl dat hier in (West) Europa zo'n beetje de standaard is geworden. De meeste Europese televisiekijkers zijn dan ook dik tevreden met de kwaliteit die standaarddefinitie mogelijk maakt, en dat werkt zowel voor de omroepen (c.q. producenten) als de consumenten niet als een katalysator om nu koste wat kost over te gaan op een geheel nieuw systeem.