Los bericht bekijken
  #408  
Oud 3 juli 2009, 21:54
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Sjaool Bekijk bericht
Ja, op Youtube ga je het verschil goed zien tussen SD en HD...

Ik heb hier de beeldscan (overscan) maar aangezet.
De verschillende signalen die de NPO uitzend zijn bij lange niet allemaal volledig beeldvullend. Er blijft vaak een smal zwart randje aan beide zijden van het scherm te zien.
Die zwarte rouwrandjes waren mij een week geleden al opgevallen bij NLD3 HD die ik toen al via het testnetwerk kon ontvangen. Vond ik ook een beetje slordig, maar is verder niet echt storend als je een TV hebt met een zwarte (niet glimmende) rand. Ik prefereer een één-op-één pixelmapping omdat ik dan het volledige beeldframe te zien krijg, en omdat er (op een Full HDTV) dan geen interpolatie nodig is die onvermijdelijk enig kwaliteitsverlies veroorzaakt.
Citaat:
Het 4:3 probleem is meer iets wat zich op den duur vanzelf zal gaan oplossen ook al is het nu vervelend om telkens naar de afstandsbediening van de televisie te moeten grijpen om te kunnen zoomen met het gevolg dat de menu's en de ondertiteling buiten het beeld gaan vallen.
Bij de SD zenders werkt beeldvullend namelijk wel.
Hier moet ik jou en andere mensen die dit denken even uit de droom helpen. HDTV is per definitie altijd 16:9. Het is voor de zender niet mogelijk een signaaltje mee te sturen dat aangeeft dat een beeld 4:3 moet zijn, want dat is niet gedefinieerd bij HD. Daarom wordt 4:3 materiaal voor HD opgeschaald naar 16:9 pillarbox (zwarte stroken aan de beide zijkanten). Wen er maar vast aan, dit zal niet veranderen.

Helaas heeft de NPO enige tijd geleden het onzalige plan opgevat om bij de themakanalen oud 4:3 materiaal ook als 16:9 pillarbox uit te gaan zenden, met als gevolg verlies van horizontale resolutie en aliasing artefacten, omdat 16:9 bij SD anamorf is, in tegenstelling tot bij HD. Bij de themakanalen is (SD) uitzending van 4:3 als 16:9 pillarbox daarom een verkeerde keuze, en bovendien onnodig, omdat bij SD via de WSS signalering kan worden aangegeven of beeldmateriaal 4:3 full frame of 16:9 anamorf is. Ik heb hierover al een klacht ingediend bij de NPO. Maar, zoals gezegd, bij HDTV zul je moeten leren leven met 16:9 pillarbox transmissie van (opgeschaald) 4:3 materiaal.

Laatst gewijzigd door Riparius; 3 juli 2009 om 22:12