Los bericht bekijken
  #86  
Oud 2 juli 2009, 16:37
Tens's schermafbeelding
Tens Tens is offline
Junior Member
 
Geregistreerd: 13 april 2005
Locatie: Enkhuizen, Multikabel
Ziggo Internet: All-in-1 basis, Scientivic Atlanta
DTV: Humax
Berichten: 28
Standaard

OH ja: let er bij consoles wel even op of DTS ondersteund wordt voordat je er naar op zoek gaat. Dat is namelijk bij lang niet alle spellen zo ! ! !
(voorbeeld: Soul Calibur IV, Guitar Hero IV)

Beeldvertraging ligt niet aan de aansluiting van je TV en niet aan je versterker of console.
Zo heeft de PS3 via optical op een Bravia LCD TV juist een beeldvertraging van -71ms (te snel) ipv. +20 ms (te traag).
Dat wanneer alle filters en AI uit staan in de TV opties (heb je overigens toch niet nodig voor bluray spelers aangezien je daarmee alleen maar het beeld kan verslechteren).

Audio vertraging hangt vooral af van of je stereo of surround luistert, vandaar dat de nieuwe rythme spellen nu standaard op (multi) stereo staan.
Overigens geldt dat ook voor vechtspellen, (reactietijd van 1/12 van een seconde {max. reflextijd van mensen}), vandaar dat ook Soul Calibur of Tekken standaard niet aan DTS doen.
(nb. je kunt beeld en audio vertraging testen door zonder geluid de calibratie van een rythmespel in te stellen, evt. vertraagd)

Nieuwer of beter is dus niet altijd DTS.
Dat is ook de reden dat de audio opties steeds vaker in het geheel verdwijnen en vervangen worden door auto-calibratie.

De PS3 DTS codering kan idd niet door elke TV of versterker worden gezonden. Vandaar dat ik ook schreef: voor de apparaten die het ondersteunen wordt DTS door de PS3 via de optische kabel verzonden en sinds kort ook gewoon via HDMI.

Dat DTS niet door een toeststel gezonden wordt heeft niets met beveiliging van het signaal te maken maar met de codering die de versterker moet ontvangen van je TV.
Je toestel lukt het niet om het signaal door te geven zoals gewenst en gaat dan naar default (stereo of virtual surround). Ook je pc of laptop doen dit weleens bij de auto-calibratie van bepaalde computerspellen.
Je versterker ontvangt dan gewoon het signaal dat je TV normaal gesproken over zijn eigen speakers zou uitzenden of je hoort niks.

Vandaar nogmaals: geluid direct op je versterker vanaf je TV en gelijk vanaf je console of speler naar je versterker. Je neemt dan genoegen met DTS als je medium dit ondersteund en krijgt dan bijvoorbeeld geluid via je laptop of console / speler door je TV in stereo of virtual surround.
Je kunt dan ook radio luisteren en tegelijkertijd je spelgeluid of TV geluid door je TV laten uitzenden als je een receiver hebt ipv een versterker.

Maar het geluidsgemis van DTS is minimaal als je muziek of radio luisterd. In dat geval is multichannel stereo altijd beter van kwaliteit (mits je je subwoofer goed insteld op max 130FQ en zijn volume aanpast op het basvermoven van je speakers / boxen).

Wil je DTS sluit dan alles direct op de versterker of receiver aan via een verbinding die de codering kan versturen, zoals een optische verbinding of HDMI dit kan bij PS3.
Bij de meeste toestellen en receivers kun je een combinatie van beide doen zoals ik dat heb, en via de speler (in dit geval de PS3), je geluidsuitgang kiezen naar gelang je toepassing (bijv. ps3 geluid door TV en radio door receiver, of DTS naar je versterker / receiver en evt. ook door je TV als soort centrespeaker {dan wel even je volume van je TV aanpassen naar vast of variabel anders versterk je het geluid uit je versterker met het geluid van je TV en dat is meestal niet gewenst}).

DWZ: console / speler direct op je versterker voor direct DTS of DD EN naar je TV via HDMI, TV ook direct op je versterker MAAR ZONDER DE OPTIE HD EN DTS GELUID DOOR TE GEVEN VANAF JE CONSOLE OF SPELER, laptop / pc via je TV in stereo of virtual surround, en DD of stereo vanaf je TV.
Dan zet je bijv. via SVIDEO of OPTICAL je DD en DTS op MD / TAPE en TV op AUX (in stereo of virtual surround) via scart of HDMI in je versterker of receiver. Bij een HDMI versterker kun je ipv SVIDEO en OPTICAL gewoon HDMI gebruiken, maar NIET ALTIJD. Want als je versterker alleen HDMI passthrough heeft dan kunnen veel spelers het DTS signaal niet via HDMI doorgeven, de PS3 kan dat wél.


DTS / DD via optische kabel, en als je radio wilt tijdens het spelen, dan kanaal wisselen voor virtual surround of multi. stereo door je TV, en radio geluid in multistereo of DD / AFD auto (maar radio hoort multi. stereo).
DD is niet gewenst voor muziek dus dat mis je ook niet als je geen spellen of films speelt.

Voor radio moet je een receiver hebben of een andere bron aansluiten op een versterker.
Voor DTS naar je versterker via optical out of HDMI moet je een PS3 hebben en een moderne versterker of receiver. DTS is alleen mogelijk via HDMI na het updaten van deze console.

Voor DD van je TV naar versterker moet je een geschikt TV toestel hebben anders schakelt de TV namelijk de codering om naar default (stereo / virtual surround), of hoor je niks uit je versterker / receiver.
Een heel enkele keer kan zelfs de geluidsbron of versterker besluiten om naar default opties te schakelen wanneer de apparaten met elkaar kunnen communiceren (in mijn geval: Vista op mijn laptop communiceert met BRAVIA LCD, die communiceert met BRAVIA receiver, die weer communiceert met PS3).
Dat is erg irritant omdat je veel en vaak alles weer terug moet zetten zoals je het wilde hebben.

Surround zal je nooit goed krijgen vanaf je TV.
Wat een versterker weleens doet als je dat wel probeert is het DTS / DD lampje laten branden terwijl je feitelijk virtual surround krijgt.

Laatst gewijzigd door Tens; 2 juli 2009 om 17:15