Los bericht bekijken
  #8  
Oud 2 juli 2009, 08:03
digitalekabeltelevisie's schermafbeelding
digitalekabeltelevisie digitalekabeltelevisie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 19 oktober 2006
Locatie: Enschede / @Home
Berichten: 831
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door xahmol Bekijk bericht
TV5 vergelijken met de RTL zenders slaat natuurlijk nergens op. De RTL zenders hebben een massapubliek, TV5 in Nederland is echt een niche.
Ik heb het nergens over TV5 gehad. Dat zou ook nergens op slaan, want TV5 is bij Ziggo niet (meer) beschikbaar voor analoge doorgifte. De programmaraden hebben deze zender dan ook niet geadviseerd, maar in plaats daarvan France2.

Maar waarom zou het wel acceptabel zijn om niche zenders alleen digitaal door te geven, en niet de populaire? Digitaal is toch de toekomst? En wie bepaalt wat een niche zender is, waar leg je de grens? Hou je daarbij rekening met plaatselijke voorkeuren, in het oosten zijn Duitse zenders waarschijnlijk populairder dan in het westen?

De RTLen verplaatsten naar digitaal zou voor Ziggo wel de oplossing zijn. Iedereen (of een flinke meerderheid) koopt noodgedwongen een decoder (die mensen krijgen 4 van hun favoriete zenders daarmee terug). Daarmee kijkt opeens niet langer een significant deel analoog, en dan heeft Ziggo geen last meer van een verplicht door te geven basispakket. Ook programmaraden hebben dan geen zeggenschap meer...

Daarnaast denk ik dat het een beetje overdreven is de RTLen drie keer door te geven; analoog, digitaal en in HD. Over ruimte verspilling gesproken...
Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door xahmol Bekijk bericht
En voor niches is digitale TV ideaal. Niet de schaarse analoge ruimte.
Analoge ruimte is niet schaars. Ruimte in het algemeen op de kabel is beperkt. Kabelbedrijven hebben grof gezegd zo'n 800 MHz bandbreedte tot hun beschikking. Daarbij hebben ze de verplichting om 15 zenders analoog door te geven. Dat kost 15*8=120 MHz bandbreedte. Oftewel 15% van hun ruimte. Dat is al jaren in de wet vastgelegd, en daar moet een bedrijf in zijn planning gewoon rekening mee houden.

De rest mogen ze mee doen wat ze willen. Meer of minder analoge kanalen, ruimte voor snel internet, Video On demand, HDTV, etc. Alleen dan moet je wel keuzes maken, bandbreedte kan je maar één keer gebruiken. Het is een keuze van Ziggo om veel ruimte te reserveren voor Video On Demand. Daar zouden met gemak de HD zenders van de commerciëlen in kunnen. Het is een keuze van Ziggo om langdurige contracten voor analoge doorgifte van bepaalde zenders af te sluiten. Als je die keuze maakt moet je ook de consequenties daarvan dragen, en niet als je in de problemen komt de schuld bij een ander proberen neer te leggen.

Dan is het een gelegenheidsargument om te zeggen dat de programmaraden de schuld zouden van het niet doorgeven van HDzenders. De programmaraden bepalen maar 8% van de invulling van de capaciteit, en dat weet Ziggo al jaren.

Het dispuut tussen Ziggo en een aantal programmaraden gaat meestal maar over één of twee 'exotische' zenders, de andere zenders die de raden adviseren geeft Ziggo al lang door. Die een of twee zenders zouden ruimte op leveren voor hooguit 5 HD-zenders. Daarmee is het 'probleem' nog steeds niet opgelost, want de commercielen willen al 7 kanalen, en dan hebben we het nog niet over MTV, Animal Planet, etc...