Los bericht bekijken
  #214  
Oud 29 juni 2009, 18:57
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Post

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Vrijevogels Bekijk bericht
Dat klopt, aangezien er hd kanalen komen, wil nog niet zeggen dat dan ook alles maar in hd wordt opgenomen en uitgezonden. Komen hoge kosten bij kijken en vraag me af hoeveel % van de nederlandse huishoudens al een decoder voor HD tv hebben, schat een zeer laag percentage.
DE NPO heeft al flink geïnvesteerd in apparatuur voor opname en postproductie in HD, dus die apparatuur zal nu ook echt gebruikt gaan worden, die staat geen stof te happen in een magazijn of zo.
Citaat:
Zo ging 't des tijds ook met breedbeeld uitzendingen, toen het merendeel van de huishoudens een breedbeeld tv had, werd er pas serieus in breedbeeld uitgezonden. Verwacht er dus niet te veel van in het begin, kan wel eens een flinke teleurstelling worden dan.
Ik denk het niet, de situatie is heel anders dan met de overgang van het 4:3 naar het 16:9 beeldformaat.

Zolang de meeste kijkers nog geen breedbeeld TV hadden leverde gebruik van 16:9 voor 'gewone' kijkers alleen maar nadelen op omdat 1/4 van het beeldscherm werd ingenomen door de zwarte balken. Bij analoge transmissie is breedbeeld ook geen onverdeeld succes omdat er vanwege de benodigde compatibiliteit met analoge 4:3 toestellen in 4:3 letterbox formaat moet worden uitgezonden. Daardoor moet een breedbeeld toestel bij analoge ontvangst van een 16:9 programma inzoomen met als onvermijdelijk resultaat een verlies van verticale resolutie. Medio jaren '90 werd daarom het analoge PALPlus systeem ontwikkeld, waarbij in de twee zwarte balken extra beeldinformatie was verstopt zodat een breedbeeld toestel met een PALPlus decoder een scherper plaatje kon produceren zonder verlies van verticale resolutie. Maar dit systeem is, hoewel het in veel Europese landen werd gebruikt, nooit een groot succes geworden, misschien omdat de PALPlus toestellen significant duurder waren dan 'gewone' CRT breedbeeldtoestellen en 'het grote publiek' kennelijk ook niet goed begreep wat PALPlus nu precies inhield. Het systeem is terziele gegaan met de opkomst van digitale TV, die anamorfe 16:9 transmissie praktisch bruikbaar maakte, omdat alle decoders zijn voorzien van een schakeling om het beeld desgewenst om te zetten in 4:3 (letterbox of center cut out) ten behoeve van de compatibiliteit met oude 4:3 toestellen.

In tegenstelling tot bij de overgang naar breedbeeld zijn er nu voor programmaproducenten geen hindernissen op over te gaan op HD, omdat kijkers die (nog) niet in staat zijn de HD versies van bestaande zenders te ontvangen daar geen hinder of nadeel van zullen ondervinden.

Verder is ook de situatie bij de kijkers thuis niet vergelijkbaar met de situatie ten tijde van de introductie van 16:9 uitzendingen medio jaren '90, toen vrijwel niemand over de vereiste hardware beschikte om die uitzendingen ook optimaal te kunnen bekijken.

Digitale televisie - sowieso een voorwaarde om de nu startende HDTV programma's van de NPO te kunnen ontvangen - is aan een opmars bezig, en de meeste kijkers hebben inmiddels een 16:9 toestel, en alle nieuw verkochte grootbeeld TV's zijn minimaal al geschikt voor de weergave van 720p en 1080i signalen. De opkomst van Blu-ray zorgt er bovendien voor dat full HD toestellen (die signalen met 1080 beeldlijnen zonder scaling weer kunnen geven) aan een opmars bezig zijn. Dit alles zal drempelverlagend kunnen werken voor een snelle acceptatie van HDTV door het publiek.