Los bericht bekijken
  #13  
Oud 27 juni 2009, 14:37
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Eduard08 Bekijk bericht
Maar voor een deel is je antwoord wel degelijk subjectief.("Ik zou nooit..").
Nee dat is niet zo. TS vraagt zich af of hij zich moet baseren op subjectieve of objectieve criteria. En ik geef een objectief criterium (maar er zijn er veel meer te geven uiteraard). Ik gebruik de formulering "ik zou ..." omdat ik een advies geef, geen gebod ("je moet ...").
Citaat:
Er zijn al veel discussies geweest over verschillen tussen 720p en 1080i. Daarin wordt steeds weer duidelijk dat elk zijn eigen voor-en nadelen heeft.

In de praktijk blijken de beide resoluties op de verschillende merken toch uiteenlopend uit te pakken, en niet alleen als er gescaled moet worden.
Dat klopt, omdat er meer (objectiveerbare) criteria zijn die de uiteindelijke beeldkwaliteit bepalen. En verschillen in beeldkwaliteit worden niet door iedereen gelijkelijk gewaardeerd of waargenomen, dat maakt het dan weer moeilijk.
Citaat:
Het blijkt dat - zeker op meer dan een meter of 3 afstand - de verschillen vaak niet (meer) herkenbaar zijn. Als twee verschillende merken met dezelfde panelgrootte naast elkaar staan, de ene HD-ready en de andere Full HD, is regelmatig het verschil niet (snel) te zien, of niet groot. Of is de waarneming misschien wel tegenovergesteld aan de werkelijkheid. In de winkels met 10 tv's op een rij is het allerminst simpel in een oogopslag te zien welke tv welke maximale resolutie aankan, ervan uitgaand dat ze allemaal even op Discovery HD staan.
Dit bewijst niets. De situatie in een winkel is heel anders dan thuis. Doorgaans zijn verschillen die je in winkels ziet niet bruikbaar om een verantwoorde keuze op te baseren, omdat toestellen daar vrijwel nooit correct zijn afgesteld. En zie je juist geen verschillen in de winkel, dan kun je daar ook niets uit afleiden. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dan het gebruikte bronmateriaal domweg niet geschikt is of kwalitatief niet goed genoeg is om (bepaalde) verschillen goed zichtbaar te maken.