Los bericht bekijken
  #60  
Oud 25 juni 2009, 21:38
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Sjoop1985 Bekijk bericht
Overigens, Riparius: ik had je al eens eerder gevraagd om bronnen voor de doemscenario's die je schetst. Dat er opnamerestricties mogelijk zijn, weten we. Maar die verhalen over zapblokkeringen, houdbaarheidsdatums en totale onbruikbaarheid van externe apparatuur hoor ik alleen van jou. En verwijs aub niet weer naar een document van 250 pagina's (waarvan je handigerwijs weet dat niemand het helemaal zal doorspitten), maar kom desnoods met wat citaten, de bewijslast ligt bij jou. Bangmakende verhalen helpen niet echt mee aan de beeldvorming hier.
Ik ben echt niet de enige kritische geest op dit forum die wil waarschuwen voor allerlei beperkingen en het uithollen van bestaande rechten die contentproviders en kabelexploitanten aan consumenten willen gaan opleggen. Het doet ook niet terzake dat ik voor jou misschien de enige ben van wie je dit soort dingen hoort. Waarheid is nu eenmaal iets dat niet democratisch wordt bepaald. Als 999 mensen op dit forum hun kop in het zand willen steken en zeggen dat iets niet zo is, en ik zeg dat het wel zo is, dan kun je daar niet uit concluderen dat ik geen gelijk heb.

Als jij geen zin hebt om technische documentatie door te gaan worstelen of zelfstandig research te gaan doen (op internet bijvoorbeeld, maar dat niet alleen), dan moet je dat zelf weten natuurlijk, maar je kunt van mij niet verlangen dat ik jouw werk ga doen.

Alle scenario's die ik hierboven heb geschetst met betrekking tot het gebruik van een (door de kabelexploitant gecertificeerde) PVR zijn allang realiteit in die zin dat alle genoemde beperkingen al zijn ondervonden door Amerikaanse gebruikers van TiVO's. En het is helemaal geen geheim dat bijvoorbeeld in de (door Ziggo gecertificeerde) Humax 5050C een voorziening zit om programma's desgewenst versleuteld op de harddisk op te slaan, FTP en USB transfer van versleuteld materiaal onmogelijk te maken, en Macrovision in te schakelen op de analoge uitgangen bij weergave van dergelijk versleuteld materiaal. Op dit moment wordt er door Ziggo geen gebruik gemaakt van deze mogelijkheden, maar het kan dus wel en die mogelijkheden zitten niet voor niets in het apparaat. Vroeg of laat zal van die mogelijkheden gebruik worden gemaakt. Je kunt je verder afvragen wat er nog meer voor ongedocumenteerde mogelijke beperkingen in de gecertificeerde PVR's zitten. Zowel Ziggo als Humax weigeren openheid van zaken te geven door de volledige certificatieprotocollen en -rapportages openbaar te maken, waaruit je zou kunnen afleiden dat ze iets te verbergen hebben.

Maar dat Ziggo (en natuurlijk niet alleen Ziggo, dat moge duidelijk zijn) werkt aan uitholling van rechten en inperking van gebruiksmogelijkheden die klanten nu nog hebben is duidelijk. Ik geef één voorbeeld, dat ook goed past in dit topic, omdat het hier tenslotte over CI+ ging. Bij de huidige Sony Bravia CI+ TV toestellen uit de W5500 serie is het voor de gebruiker mogelijk om de digitale kanaalnummers volledig vrij te bepalen, net zo goed als dat bij de analoge kanaalnummers mogelijk is. Dat deze mogelijkheid bestaat hoef je natuurlijk niet van mij aan te nemen, dat kun je ook gewoon nalezen in de handleidingen van de betreffende toestellen die je zo kunt downloaden. Welnu, Ziggo vereist echter dat in de door haar te certificeren ontvangers de basisvolgorde (i.e. de kanaalnummers) niet door de gebruiker kan (c.q. kunnen) worden gewijzigd. Dat betekent dus dat voor certificatie de firmware van de Sony Bravia toestellen zal moeten worden aangepast, zodanig dat deze nu nog bestaande mogelijkheid niet meer aanwezig is. Verlies van bestaande functionaliteit dus, waar werkelijk geen enkele gebruiker op zit te wachten. Ziggo zal t.z.t. waarschijnlijk firmware updates voor de gecertificeerde toestellen via het netwerk gaan verspreiden. Per default staan de betreffende Sony toestellen zo ingesteld dat deze automatisch nieuwe firmware versies die via het (kabel)netwerk worden aangeboden kunnen downloaden en installeren. Dat betekent dus dat trotse maar nietsvermoedende bezitters van deze toestellen een boze verrassing kunnen gaan beleven, namelijk dat de kanaalvolgorde plotseling is gewijzigd naar de door Ziggo voorgeschreven volgorde en dat ze deze ook niet meer terug kunnen zetten. Alweer een doemscenario dacht je? Nee hoor, gewoon realiteit. De kabelexploitant gaat zich dus bemoeien met wat een klant met een door hem of haar zelf gekocht TV-toestel mag doen en gaat eigenmachtig bestaande mogelijkheden van het toestel saboteren. Anoniem heeft dat overigens hier al in zoveel woorden toegegeven.

Tot slot nog even twee linkjes naar de EFF (Electronic Frontier Foundation), die je hopelijk eindelijk de ogen zullen openen:

Who Controls Your Television?

The Digital Video Broadcasting' Project Content Protection and Copy Management: a stealth attack on consumer rights and competition.