Los bericht bekijken
  #19  
Oud 25 juni 2009, 11:16
propper's schermafbeelding
propper propper is offline
Member
 
Geregistreerd: 2 juni 2008
Locatie: groningen-@home
DTV: Samsung DCB-H360RSA
Berichten: 88
Standaard

SBS had liever gezamenlijke HDTV aanpak gezien

SBS denkt dat komst van de drie publieke HD-kanalen de verdere uitrol van HDTV kan tegenwerken. Televisiekijkers in Nederland kunnen deze drie HD-kanalen vanaf 4 juli zonder meerkosten bekijken. En daar wringt de schoen.
Op het eerste gezicht lijkt het voor de televisiekijker een goede zaak dat men binnen het bestaande televisie-abonnement nu ook naar de publieke HDTV-kanalen kan kijken. Maar dat is niet altijd het geval. Alleen Ziggo geeft de kanalen gratis in het standaard Z1 pakket door. Bij UPC moet men een HD abonnement afsluiten om naar deze zenders te kunnen kijken. Daarnaast krijgt de belastingbetaler de rekening van de meerkosten die HDTV-uitzendingen met zich meebrengen gepresenteerd. Eric Eljon, directeur van SBS productions, is niet blij met de huidige gang van zaken. Hij is bang dat bij de televisiekijker nu de indruk gewekt is dat HD-zenders ook door commerciŽle omroepen, die geen aanspraak kunnen maken op belastinggeld, gratis kan worden aangeboden. Hij had meer gezien in samenwerking tussen de NPO, RTL en SBS op het gebied van HDTV. In dit plan waren de HD zenders van de publieke en commerciŽle omroepen in een apart betaalpakket gekomen waardoor men extra inkomsten had kunnen genereren om de meerkosten die HDTV met zich meebrengt te financieren. De meerkosten van HDTV boven de huidige SD kanalen is op dit moment ongeveer 20 procent.
Eric Eljon denkt dat de lancering van de publieke HD kanalen zelfs slecht kan zijn voor de uitrol van HD-zenders van de Nederlandse commerciŽle omroepen. ďSBS Broadcasting is een gezond bedrijf en dat komt omdat we voor alles wat we doen een goede financiŽle onderbouwing hebben gemaakt. Bij HDTV is dat niet anders. We starten pas met HDTV als er een goede financiŽle onderbouwing is voor de meerkosten die HDTV met zich meebrengt.Ē SBS onderhandelt hierover met distributeurs waarvan UPC en Ziggo de belangrijkste zijn omdat deze 80 procent van het marktaandeel in handen hebben. Het komt er dus op neer dat HD-aanbieders SBS moeten betalen voor de doorgifte van HD zenders. ďHet is de keus van de distributeur of deze de distributiekosten doorberekent aan de abonneeĒ.
Op zich is SBS klaar voor HDTV. Wanneer men besluit om te beginnen met HDTV kan men binnen enkele maanden hiermee starten. Het snelst gaat dit met de zenders NET 5 en Veronica. Een groot aantal series en films wordt extern door SBS aangekocht. De aanlevering dient dan alleen in HD in plaats van SD te geschieden. Wat langer kan het duren voor SBS 6 omdat op deze zender meer eigen producties te zien zijn die in HD geproduceerd moeten worden. Eljon wil zich niet wagen aan een prognose wanneer SBS zou kunnen starten met HDTV. ďIk kan niet in een glazen bol kijken. Het zou mooi zijn als we dit najaar kunnen starten. Maar dat hangt helemaal af van de onderhandelingen die wij met distributeurs voeren.Ē

Bron: TotaalTV

http://www.totaaltv.nl/?action=nieuws&id=2151

En als de commerciŽle omroepen in HD gaan hoe zit het dan met de ruimte op de kabel?