Los bericht bekijken
  #28  
Oud 23 juni 2009, 12:42
meesdroo's schermafbeelding
meesdroo meesdroo is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 1 mei 2009
Locatie: 1972 IJmuiden Multikabel
Ziggo Internet: Alles-in-1 +;Motorola SBV5121E;Sitecom WL-600;IPCOP 1.4.21+CopFilter;Linksys 54G;Sparc;PC's;MACs
DTV: humax IR-FOX C; samsung DCB-B270R.
Berichten: 704
Exclamation

Wim44: Je geeft best zinvolle tips (zo kan bv. een PC die gelijktijdig bedraad en wifi draait verbindingsproblemen vertonen).
In dit specifieke geval (modem>PC (bedraad)) waar modem en PC beiden DHCP goed behandelen (anders zou modem>router>PC (bedraad) nooit werken) faalt een basis-functie als de bridging door het modem. Die functie is niet afhankelijk van de punten die jij opnoemt (DHCP en kabel hebben we inmiddels immers al uitgesloten).
Je geeft ook een ronduit verkeerd advies. Als standaard moet op de PC DHCP altijd aanstaan. Op het modem is dat facultatief; het uitdelen van een IP-adres zou daar alleen moeten gebeuren wanneer het modem GEEN verbinding met internet kan maken. Er gaan geruchten dat er modem>router combinaties zijn die baat hebben bij het uitzetten van DHCP op het MODEM; voor modem>PC geldt dat niet, en voor modem>router heb ik ook geen hard bewijs. DHCP op router of losstaande PC moet altijd AAN staan (anders faalt de bridging functie). In testgevallen kan je aan een router of PC TIJDELIJK een hard IP-adres/netmask/gateway/dnsserveradres uitdelen, maar dat moet wanneer het probleem is gevonden altijd teruggezet worden.

Mees de Roo

Ik realiseer me dat je opvatting over DHCP mogelijk voortkomt uit (ook mijn) slordig gebruik daarvan.
We praten namelijk over twee soorten DHCP:
DHCP-server en DHCP-client.
Communicatie is er slechts tussen een Client en een Server; meerdere Servers in een netwerk is een ontwerpfout en een ramp, meerdere clients zijn er meestal wel maar hebben elkaar niets te zeggen.
Communicatie vindt plaats via BOOTP; UDP poorten 67 en 68.
Vandaar dus de opmerking om de private firewall van de PC even uit te zetten; niet elke firewall doet dit protocol per definitie goed, want sommigen vragen het dusdanig aan de gebruiker, dat die gebruiker de neiging heeft NEE te zeggen.
De ethernet kant van het modem (en wanneer er cable verbinding is de ziggo-DHCP-server via dat modem) en de LAN kant van de router praten DHCP-server (zij delen de IP-adressen uit).
De WAN kant van de router en de ethernet aansluiting van de PC praten DHCP-client (zij vragen, meestal als eerste, om de IP-adressen).
Je ziet dus dat het voor het tot stand komen van een verbinding van belang is dat aan beide kanten DHCP aanstaat; wij zeggen er meestal niet bij dat dat niet (helemaal) dezelfde DHCP is!
__________________
Er bestaan 10 verschillende soorten mensen; de ene soort kan binair rekenen en de andere niet.

Laatst gewijzigd door meesdroo; 23 juni 2009 om 18:23 Reden: onvolledigheid