Los bericht bekijken
  #101  
Oud 23 juni 2009, 10:03
Pio's schermafbeelding
Pio Pio is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 30 januari 2009
Locatie: Casema
DTV: -
Berichten: 1.276
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Riparius Bekijk bericht
Alsjeblieft niet zeg! Downscalen van een HD beeld naar SD beeld levert altijd kwaliteitsverlies op t.o.v. een native SD beeld van hetzelfde uitgangsmateriaal (live uitzending, filmmateriaal). Ik vrees dan ook dat we kwaliteitsverslechteringen zullen gaan meemaken bij de SD versies van de zenders van de NPO, omdat het niet economisch is om een nieuwe productie of een live-uitzending zowel met HD als SD camera's te registreren. Hetzelfde geldt uiteraard voor de postproductie.

Helaas is het verder zo dat displays met vaste pixels (LCD, plasma) beelden die niet overeenstemmen met de native resolutie van het paneel sowieso moeten scalen, dus geschaald wordt er toch al, tenzij je een 1080(i/p) bron bekijkt op een 'full HD' TV zonder overscan. Ik denk dat iedereen wel kan bedenken dat als de NPO een productie draait in HD, dit gaat downscalen naar SD voor de normale uitzendingen, en je (HD ready dan wel full HD) toestel dit dan weer noodzakelijkerwijs gaat opschalen, dat het er allemaal niet beter op wordt. Wat daardoor wel zal gebeuren is dat het verschil tussen SD en HD groter zal worden dan theoretisch zou hoeven en dat is dan weer een mooi (maar wel vals) verkoopargument voor HD.
Dat is allemaal pure theorie. Volgens TVDigitaal kijken we op NED1 al af en toe naar gedownscaled materiaal en daar heb ik hier nog niemand over horen klagen.
Het is volgens mij veel belangrijker hoe in de praktijk je tv met het binnenkomende signaal omgaat. 100Hz,dynamic contrast,pixelplus,etcetc en gewoon je kleurinstellingen zijn allemaal dingen die je tv nog uitspookt met het signaal.
Toen mijn HD-ready pioneer 436 nog aan de samsung360 hing gaf deze toch een mooier beeld dan menig ander aangesloten Full-HD scherm.
Dus theoretisch kan het wel kloppen maar in de praktijk hebben alle apparaten toch hun beperkingen en zijn ze een compromis tussen prijs en kwaliteit.