Los bericht bekijken
  #259  
Oud 21 juni 2009, 16:15
CeeS's schermafbeelding
CeeS CeeS is offline
Senior Member
Site Admin
 
Geregistreerd: 22 september 2002
Locatie: NH (Multikabel gebied)
Ziggo Internet: CMax300|TC7210|Asus RT-AC87U(Merlin)
DTV: CI+1.3 LG|Horizon 7401|Humax 5050&5200
Berichten: 12.452
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door anotheruser Bekijk bericht
Daar staat toch duidelijk dat EuroDocSis2 50mb down en 27mb up kan dus waarom die nieuwe modem.
En dat klopt helemaal.
Maar dat zou alleen maar gelden als jij in je wijk/straat de enige was die op hetzelfde kanaal zou zitten. Met 1 gebruiker op 1 kanaal kun je een maximale doorvoersnelheid van 50Mbit halen. Heb je een maximaal abonnement van bijvoorbeeld 20Mbit, dan kunnen maximaal dus 2,5 klanten gelijktijdig hun snelheid halen op 1 kanaal. Doordat niet iedereen zijn verbinding 'vol' zet zijn dat er in de praktijk meer dan 2,5.
In een wijk zijn meer kanalen in gebruik waardoor het totaal aantal mensen vele malen meer dan die 2.5 mag zijn.

Wil je echter sneller dan moet je kanalen bundelen. Met het nieuwe modem heb je 4 kanalen tegelijk, in de toekomst zelfs 8 kanalen tegelijk in gebruik waar dus op elk kanaal een stukje van je data loopt. De bestaande modems kunnen verder niet makkelijk van kanaal wisselen, dus als het kanaal waar ze op zitten te druk wordt, gaat de snelheid omlaag. In de nacht worden de modems opnieuw verdeeld over de beschikbare kanalen in een wijk zodat je de volgende dag dan een betere verbinding kan hebben indien je huidige kanaal vol zou raken. Met de nieuwe docsis-3 modems kan een modem niet alleen van 4 kanalen gebruik maken, maar ook wisselen van kanaal als er eentje te druk zou worden.

In theorie kan het oude modem dus prima 50Mbit verwerken, mits je alleen bent in je wijk. Zijn er meer gebruikers dan wordt het instabieler en kun je misschien netto langzamer worden dan de 20Mbit van nu. Vandaar dat alle abonnees die sneller dan 20Mbit worden een nieuw modem moeten hebben en de anderen later ook een ander modem krijgen omdat dat efficienter werkt met kanalen-wisselen.
__________________
The difference between theory and practice in practice is greater than the difference between theory and practice in theory....