Los bericht bekijken
  #1  
Oud 19 juni 2009, 09:54
TacoBorg's schermafbeelding
TacoBorg TacoBorg is offline
Member
 
Geregistreerd: 10 april 2008
Locatie: Deventer XS4ALL
DTV: Humax 5200
Berichten: 65
Standaard PDC via kabel minder accuraat?

Onderstaande vraag heeft niet specifiek betrekking op analoge of digitale tv maar elders zie ik geen rubriek waarin ik de vraag kan posten, dus op goed geluk zet ik 'm hier neer.

Bij het programmeren van uitzendingen via analoge tv gebruik ik zonder uitzondering pdc. Ik neem aan dat jullie weten wat dat is. Ik controleer de pdc altijd via teletekstpagina's 201-203 en check dan via de ?knop of het pdc getal correspondeert met de uitzendtijd. Is dat namelijk niet het geval, dan wordt er niet opgenomen op de vastgestelde tijd maar via het paarse pdc-getal. Met name de Vlaamse zenders willen die getallen / tijden nogaleens wijzigen.

Nu mislukte deze week mijn opname van Midsomer Murders (woensdag, KRO, Ned. 1). Nog aan de vooravond checkte ik uitzendtijd en pdc-getal en zag geen wijziging. Toch vond de opname niet plaats en daarover heb ik de p. in.

Nu zijn er twee mogelijkheden: de KRO zond het pdc signaal niet mee of mijn apparatuur heeft dienst geweigerd.
De eerste optie is de meest waarschijnlijke om twee redenen: de apparatuur werkt al jaren feilloos en het pdc wordt in Nederland nog steeds handmatig ingegeven bij aanvang van een uitzending, raar maar waar. Dit had natuurlijk allang, zoals bij de zuiderburen, geautomatiseerd moeten zijn maar om verschillende redenen gebeurt dat niet. Bovendien wordt PDC door de verschillende zendgemachtigden niet altijd even accuraat ingegeven, en komt met name na 23:00 nogaleens er bekaaid vanaf.

Kunnen kabelaars in PDC filteren? Dan denk ik aan het gegeven dat bv RDS wel op de losse radiootjes (en in de auto) zicht- en hoorbaar is en niet via de kabel.

Hoe dan ook, hoe vergroot ik de zekerheid dat de opname wel plaatsvindt?

PS Voor de zekerheid vraag ik KRO of het pdc wel meegezonden was, maar vermoedelijk krijg ik geen antwoord. Als dat wel zo is, laat ik het jullie weten.

PPS Ik heb het nadrukkelijk niet over EPG of Guide Plus, dat is weer een heel ander systeem!