Discussie: Oproep: Harddiskrecorder aansluiten
Los bericht bekijken
  #2  
Oud 18 juni 2009, 18:59
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door annie120 Bekijk bericht
Hallo iedereen,

Wij hebben laatst met het gezin digitale televisie van Ziggo. Ook hebben wij een harddiskrecorder gekocht. Aangesloten en het ziet er allemaal mooi uit maar de EPG van de harddiskrecoder doet het niet (Guide+)! Ik heb al allemaal dingen geprobeerd met de G-link kabel ofzo maar het lukt niet.
Weet iemand hoe we dit moeten oplossen?

PS. Productnaam harddiskrecoder: Philips HDR3800

Alvast bedankt!

Anne Kruijsen
Voor zover het specifiek over je Philips DVD/HDD recorder gaat kun je wellicht beter met je vraag terecht op het kieskeurig.nl forum. Je DVD/HDD recorder heeft alleen een analoge tuner, die ook de Guide+ informatie op zou moeten halen. Hier heb je echter niets c.q. weinig aan als je digitale televisieprogramma's wil gaan opnemen.

De bedoeling van een G-Link kabeltje met een LEDje aan het uiteinde is dat de timer in de DVD/HDD recorder je decoder op het juiste kanaal kan zetten, zodat de recorder via de SCART ingang ook de juiste digitale zender kan opnemen. Een eerste bezwaar van dit systeem is dat dit niet altijd werkt omdat niet alle decoders goed reageren op de instructies die de recorder aan de decoder geeft. Een tweede bezwaar is dat de decoder aan moet staan in afwachting van een timeropname, omdat de recorder niet in staat is via het G-Link kabeltje de decoder vanuit standby in te schakelen.

Los hiervan moet je je ook realiseren dat het met alleen een eenvoudige decoder niet mogelijk is gelijktijdig één digitale zender op te nemen en een andere digitale zender te bekijken.

Vanwege de inherente onbetrouwbaarheid van het G-Link systeem is het, als het enigszins mogelijk is, beter om hier geen gebruik van te maken.

Sommige DVD/HDD recorders kunnen ook worden geïnstrueerd om automatisch te beginnen met opnemen zodra er via de SCART ingang een videosignaal beschikbaar is, en om ook weer te stoppen met opnemen zodra het videosignaal op de SCART ingang wegvalt. Fabrikanten hanteren verschillende termen voor dit systeem. Bij Sony heet dit synchro-rec. Of jouw Philips DVD/HDD recorder ook een dergelijke voorziening heeft zul je moeten nakijken in de handleiding van de recorder. Dit systeem werkt veel betrouwbaarder dan het G-Link systeem, omdat het niet afhankelijk is van communicatie van de recorder met de decoder. Bij dit systeem moet de decoder juist wel standby staan in afwachting van een timeropname en programmeer je alleen de timer in de decoder, dus niet de timer in de DVD/HDD recorder. Dat houdt in dat je ook de EPG van de decoder kunt gebruiken om timeropnamen te programmeren.

Om opnamen van goede kwaliteit te verkrijgen is het verder van belang de recorder niet aan te sluiten op de tweede ofwel VCR SCART van de decoder (gemerkt als AV2 of VCR SCART). De meeste DVD/HDD recorders (niet alle!) zijn namelijk in staat RGB signalen op te nemen, en aangezien alleen de AV1 ofwel TV SCART een RGB signaal kan leveren, zul je dus de recorder ook daarop aan moeten sluiten om kwalitatief goede opnamen te krijgen. De VCR SCART van de decoder moet je ongebruikt laten. De recorder beschikt eveneens over twee SCART aansluitingen, maar deze zijn niet uitwisselbaar. Van deze twee SCART aansluitingen is er één die RGB input accepteert en één die RGB output levert. Raadpleeg daarvoor weer de handleiding van de recorder. Via de beide SCART aansluitingen zijn de RGB signalen van de decoder door te lussen naar de TV. Dat doorlussen werkt ook als de recorder uit staat, zodat je ook gewoon digitale televisie kunt kijken als de recorder niet in gebruik is. Je hebt dus maar twee SCART kabels nodig om de decoder, de recorder, en de TV met elkaar te verbinden, als volgt:

DECODER[TV SCART/AV1]====[RGB IN]RECORDER[RGB OUT]====TV

Indien de recorder en de TV beide over een HDMI aansluiting beschikken dan kun je de recorder en de TV voor een nog betere weergavekwaliteit ook met een HDMI kabel verbinden. De verbinding tussen de recorder en de TV via SCART moet dan echter wel worden gehandhaafd, aangezien deze nodig blijft om het signaal van de SD decoder naar de TV over te brengen.