Los bericht bekijken
  #587  
Oud 16 juni 2009, 00:35
ArChie's schermafbeelding
ArChie ArChie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 3 juli 2005
Locatie: -
Berichten: 3.916
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Decibert Bekijk bericht
Het leuke is ook dat nergens is gezegd dat niet-gecertificeerde CI+ modules in een niet gecertificeerd toestel met CI+ slot (of één van beide wel gecertificeerd) niet gaan werken.
Omdat Ziggo ook niet de moeite neemt om het een keer goed uit te leggen bestaat al deze verwarring. Iedereen hoort wat, trekt daaruit zijn eigen conclusies en voordat je het weet gaat dat zijn eigen leven leiden zonder dat men de moeite neemt om dan zelf maar de techniek te proberen te begrijpen.

Jij hebt het bijvoorbeeld over gecertificeerde CI+ modules en niet-gecertificeerde modules waarbij je niet aangeeft om welke certificering het gaat. Een CI+ module noemen we een CAM ofwel een Conditional Access Module. Die naam is niet toevallig gekozen, dat legt namelijk een link met het gekozen Conditional Access System (CAS) van de digitale TV provider. Bij Ziggo is het een Irdeto CAS, dus is er een Irdeto CAM nodig en in geval van de CI+ specificatie een Irdeto CI+ CAM. Met andere woorden: je kan niet zomaar iedere CI+ CAM gebruiken, maar het moet er een zijn die hoort bij het CAS van de digitale TV provider. Een Conax CI+ CAM gaat dus niet werken in combinatie met het Irdeto CAS van Ziggo.

Daarnaast heeft Ziggo er destijds voor gekozen om ook een CAM key toe te passen zodat niet iedere Irdeto CAM te gebruiken is met hun smartcard. Gevolg: Je zal straks dus niet iedere Irdeto CI+ CAM kunnen gebruiken, maar alleen die exemplaren die de CAM key van Ziggo ondersteunen anders wil de Ziggo smartcard niet functioneren. Ziggo kiest in samenwerking met Irdeto dus een paar CI+ CAM fabrikanten uit die de Ziggo CI+ CAM mogen gaan produceren waarbij de fabrikant dus licentie kosten aan Irdeto moet gaan betalen zoals dat nu ook al gebeurt bij de standaard DVB CI Irdeto CAM's en waarbij het de verantwoordelijkheid is van die fabrikanten om de Irdeto CI+ CAM voor Ziggo te laten certificeren door de CI Plus LLP authorized certificate agent. Uiteraard zal Ziggo die Irdeto CI+ CAM ook zelf testen om te verifiëren of die samen wil werken met hun Irdeto CAS, hun Irdeto smartcard en hun CI+ implementatie in de digitale TV headend.

Na goedkeuring zal die CAM dan in een Ziggo verpakking op de markt verschijnen zodat voor de klanten duidelijk is dat deze Irdeto CI+ CAM gaat werken met de Ziggo smartcard. De door Ziggo toegepaste extra beperking van de CAM key zorgt er immers voor dat alle andere Irdeto CI+ CAM's die eventueel op de markt zullen gaan verschijnen niet te gebruiken zijn, net als momenteel het geval is met nagenoeg alle standaard DVB CI Irdeto CAM's met uitzondering van de AlphaCrypt Classic CAM.

Dus alleen de Irdeto CI+ CAM's die speciaal voor Ziggo worden uitgebracht kunnen straks gebruikt worden. Dergelijke CI+ CAM's moeten nog steeds door de CI Plus LLP authorized certificate agent gecertificeerd worden om er voor te zorgen dat de fabrikanten die deze CI+ CAM's produceren geen afwijkingen hebben geïmplementeerd t.o.v. CI+ specificaties. Ook de TV fabrikanten moeten de werking van hun CI+ slot laten certificeren door de CI Plus LLP authorized certificate agent om er voor te zorgen dat dat slot inderdaad CI+ compatible is en wil werken met alle CI+ CAM's die er voor de diverse CAS'sen gaan uitkomen in de toekomst.

Met dat CI+ certificatie proces van CI+ CAM en CI+ slot heeft het Ziggo "certificatie" gebeuren van de werking van de ontvanger of TV verder in feite niets te maken. De voor Ziggo geschikte Irdeto CI+ CAM moet dus in ieder apparaat met DVB-C tuner en CI+ slot kunnen functioneren. Als die voor Ziggo geschikte Irdeto CI+ CAM straks niet wil functioneren in een niet door Ziggo gecertificeerd apparaat met DVB-C tuner en CI+ slot dan zou dat een indicatie kunnen zijn dat Ziggo het betreffende apparaat op de blacklist heeft gezet zodat "hun" Irdeto CI+ CAM dienst weigert.