Los bericht bekijken
  #40  
Oud 15 juni 2009, 18:20
digitalekabeltelevisie's schermafbeelding
digitalekabeltelevisie digitalekabeltelevisie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 19 oktober 2006
Locatie: Enschede / @Home
Berichten: 831
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Riparius Bekijk bericht
Curieus dat er nu (als ik het juist interpreteer) staat dat een exploitant ook één publieke regionale omroep van een aangrenzende provincie digitaal moet doorgeven, terwijl die verplichting analoog niet bestaat. Dat is dus niet alleen volstrekte willekeur, maar ook een eerste stapje van de wetgever op weg naar meer greep op de invulling van het digitale programma-aanbod.
Ik weet niet wat er willekeurig aan is. Deze verplichting is alleen opgelegd voor digitaal omdat daar meer ruimte beschikbaar is, en de meeste kabelbedrijven er toch al aan voldoen door alle regionale omroepen door te geven. De plicht is dus om een omroep uit een aangrenzende provincie door te geven. Opleggen van deze verplichting voor analoog werd als onredelijk ervaren.

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Riparius Bekijk bericht
Verder is het dubieus dat de wetgever spreekt over een 'significant aantal aangeslotenen'. Maar wat is precies significant
Dat is inderdaad niet vastgelegd. Met opzet. Uit antwoorden op vragen gesteld bij het wetsontwerp;

"Net als nu regelt het wetsvoorstel dat doorgifteverplichtingen alleen gelden voor omroepnetwerken die hoofdzakelijk met gebruik van kabels radio en televisie verspreiden. Satelliet en ether zijn geen omroepnetwerk in de zin van de wet. De kabel, ADSL en glasvezelnetwerken (ftth) zijn dat wel. Het wetsvoorstel regelt verder dat doorgifteverplichtingen alleen gelden voor omroepnetwerken (kabel, inclusief ADSL) zolang zij voor een significant aantal eindgebruikers in Nederland het belangrijkste middel zijn om radio- en televisie te ontvangen. Deze bepaling sluit aan op artikel 31 van de Europese richtlijn voor Universele Diensten. Het wetsvoorstel regelt bovendien dat doorgifteverplichtingen ook gaan gelden voor digitale kabel zodra een significant aantal gebruiker de kabelgebruikers televisie digitaal ontvangt.

Het begrip significant wordt in de Europese richtlijn niet nader ingevuld, zodat lidstaten de vrijheid houden om al naar gelang de marktomstandigheden een percentage of aantal gebruikers te bepalen. Dit kan in de wet gebeuren, maar ook in het toezicht door het Commissariaat voor de Media. De regering heeft voor deze laatste optie gekozen, omdat dit meer flexibiliteit geeft. In reactie op de vragen van de Kamer meent de regering dat zeker sprake is van een significant aantal eindgebruikers als minimaal de helft van de huishoudens een omroepnetwerk gebruikt voor ontvangst.
"

Het CvdM mag het dus zeggen.