Los bericht bekijken
  #29  
Oud 14 juni 2009, 17:33
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Tv-Kijker Bekijk bericht
ik doelde erop de programmaraad zo buitenspel te zetten met alleen de nederlandse zenders in het standaard analoge aanbod. Dus dat verplicht en verder alles verplicht digitaal. Dus het analoge aanbod zou dan een extra service worden met alleen de Nederlandse (of op nl gerichte zenders rtl nederland bijv.) en verder niks. Standaard dan dus het digitale basispakket van 60 zenders en die rare programmaraad is dan ook niet nodig.
Volgens mij staat in de huidige (achterhaalde) wetgeving nergens dat het pakket van 15 zenders (de 7 zenders met een must carry status en 8 door de betreffende kabelraad aan te wijzen zenders) analoog moeten worden doorgegeven. In de hele wet wordt niet gesproken over de te gebruiken technologie, omdat er destijds alleen maar analoge transmissie was.

Maar nogmaals: in dit stadium van de technische ontwikkeling moet de wetgever kabelexploitanten niet alsnog gaan verplichten een analoog (basis)pakket door te geven, omdat je daarmee de technologische vernieuwing alleen maar onnodig tegenwerkt. Dat is mosterd na de maaltijd. Mijn voorstel om alle nieuw verkochte TV's verplicht te voorzien van een DVB-T én DVB-C HD tuner én kabelexploitanten te verplichten om in ieder geval een (digitaal) basispakket onversleuteld door te geven is veel beter om de volledige overgang naar digitale televisie te stimuleren.

Dat zoiets echt werkt is te zien in Frankrijk, waar alle nieuw verkochte toestellen wettelijk moeten zijn voorzien van een DVB-T HD tuner, en waar via de ether een kosteloos (onversleuteld) basispakket van 18 SD en inmiddels al 4 HD zenders beschikbaar is. Gevolg hiervan is dat de meeste Fransen inmiddels digitaal kijken, en dat zónder gehannes met smartcards of digitale kastjes. Zo kan het dus ook.