Los bericht bekijken
  #4  
Oud 10 juni 2009, 08:02
digitalekabeltelevisie's schermafbeelding
digitalekabeltelevisie digitalekabeltelevisie is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 19 oktober 2006
Locatie: Enschede / @Home
Berichten: 831
Standaard Ziggo doet zielig (eigen schuld, dikke bult)

Wat een krokodilletranen van Ziggo. Ziggo heeft het zichzelf lastig gemaakt, de programmaraden doen gewoon hun werk zoals dat in de wet is vastgelegd. Ziggo heeft bewust geprobeerd de mediawet te negeren.

Programmaraden geven een zwaarwegend advies over het basispakket van 15 zenders. Daarvan zijn er 7 verplicht (Ned123, Belg1+2, lokale en regionale omroep). Blijven er nog 8 zenders waarover de programmaraad adviseert en wat Ziggo in principe moet opvolgen. Dat is al jaren de situatie, en daar moet Ziggo gewoon rekening mee houden.

Ziggo geeft nu 30 analoge zenders door. Ziggo kan nog 15 analoge zenders weghalen, en daar hebben de programmaraden niets over te zeggen. Dat zegt ook het CvdM "Ziggo verspreidt boven het analoge wettelijk minimumpakket nog 15 omroepnetten voor televisie. Ziggo heeft wettelijk de mogelijkheid dit pakket te verkleinen en dus ander programma-aanbod uit het analoge pakket te halen."

Alleen Ziggo is zo dom geweest met een (te groot) aantal zenders langlopende kontrakten af te sluiten voor analoge doorgifte. Daardoor zou er binnen hat analoge deel geen ruimte meer zijn voor de de zenders zoals door programmaraden verplicht.

Het is te vergelijken met een vliegmaatschappij die meer stoelen verkoopt dan er aanwezig zijn in het vliegtuig. Dat gaat meestal goed als niet alle passagiers komen opdraven. Maar als ze wel allemaal komen is het probleem dat ontstaat dan opeens de schuld van de passagiers?

Je kan nog een discussie houden dat het advies van de programmaraden niet goed zou zijn. Maar hun opdracht is er voor te zorgen dat er een pluriform (gevarieerd) aanbod is. Ze hoeven dus niet alleen de populairste zenders te selecteren.

Daarnaast is er vaak een overeenkomst tussen de zenders van RTL en SBS en de kabelmaatschappijen dat de programmaraden deze zenders niet eens mogen adviseren (De zenders zijn dan niet beschikbaar voor opname in het basispakket). Dan moeten programmaraden wel andere zenders gaan adviseren.

Maar gelukkig is het voor de mensen die de populaire zenders (die nu opeens dreigen te verdwijnen) willen blijven kijken mogelijk om tegen geringe meerkosten een decoder en smartcard aan te schaffen....