Los bericht bekijken
  #11  
Oud 9 juni 2009, 23:28
Excalibur's schermafbeelding
Excalibur Excalibur is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 15 oktober 2008
Locatie: Deventer
Ziggo Internet: Abonnement: Alles-In-Een Plus / Modem: Motorola SBV5121
DTV: Humax IR-FOX C
Berichten: 3.525
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door SAICRJMPM Bekijk bericht
Als je een gigabit router koopt dan mag je toch aannemen dat hij minimaal in de praktijk zeker 800 mbps haalt (ik snap dat de theoretische limiet van 1 Gbit niet haalbaar is wegens overhead en dat soort dingen)? Dus als ik een gigabit router heb en hij komt hier niet eens aan, waarom mag zo een fabrikant zijn router dan een gigabit router noemen? Is dat niet strafbaar?

Als je een HD Ready of Full HD televisie koopt en hij blijkt dan helemaal geen HD aan te kunnen dan zou zo een fabrikant toch voor het gerecht komen wegens oplichting?
Feitelijk klopt hun informatie.

De LAN poorten zijn 1Gbit, en die snelheid benader je aardig als je van LAN <-> LAN gaat testen. Je zult ivm overhead ed (verschilt per protocol) ongeveer op 800Mbit blijven steken.

Ook de WAN poort is bij een Gbit router gewoon 1Gbit.

De WAN <-> LAN snelheid is echter weer een geheel ander verhaal. Ja deze snelheid pakt lager uit.

Is het dan geen gigabit router? Jawel, alle poorten zijn gigabit, en op LAN <-> LAN zul je deze snelheid aardig benaderen. Dus word het terecht een gigabit router genoemd.

Wil je een router die ook de 1Gbit benader op de WAN <-> LAN snelheden, dan zul je veel dieper in de buidel moeten testen en een iets andere router moeten aanschaffen. Kost wat, maar dan haal je op alle fronten ook gigabit doorvoer.

Heb je wat aan 1Gbit WAN <-> LAN doorvoer? Tja tenzij je een dergelijk abonnement hebt, maar op particulier en klein zakelijk gebied is UPC momenteel nog de snelste met 120Mbit. Tenzij je ook hier zwaar in de buidel wilt gaan tasten, dan is er echt wel een verbinding op 1Gbit te regelen, maar de abonnementskosten daarvan stijgen ook exponentieel naar onbetaalbare waardes. Tja als je het geld hebt liggen en het er maandelijks voor over hebt, van vooral doen.

Na de aanschaf van een dergelijke router en een jaar lang de kosten voor de verbinding te hebben betaald heb je een ontzettend snelle verbinding gehad, had je ook een zeer riante en luxe vakantie kunnen boeken, en had je nog geld overgehouden. En dan nog, heb je er wat aan? Neuh niet echt, zal lastig worden om een server te vinden waarmee je met 1Gbit kan downloaden.

Moraal van het verhaal. Ze heten terecht gigabit routers, alleen de WAN <-> LAN doorvoer snelheid is niet gigabit. Voor de rest is het irrelevant.
__________________