Los bericht bekijken
  #1  
Oud 9 juni 2009, 21:30
Bullet NL's schermafbeelding
Bullet NL Bullet NL is offline
Banned User
 
Geregistreerd: 28 april 2008
Locatie: Groningen/@Ziggo Noord/Oost
Ziggo Internet: Alles-In-1 Extra 120/10Mbit, Ubee EMV3200B, D-LINK DIR 855
DTV: Digtaal TV Totaal, HD Pakket & Eredivisie Live, Humax 5050C, Samsung DCB-H360RA, Smit CI+
Berichten: 2.328
Standaard Ziggo: programmaraden stagneren onze ontwikkeling

Ziggo: programmaraden stagneren onze ontwikkeling- Emerce

Ziggo mag de adviezen van programmaraden om buitenlandse publieke zenders op te nemen niet meer negeren. Het Commissariaat van de Media heeft bepaald dat de kabelaar op advies van de raden bepaalde zenders weer moet opnemen in het analoge pakket.
Er speelden twee dingen voor het Commissariaat van de Media. Ten eerste, de ontheffing die Ziggo aanvroeg om niet meer het advies van de programmaraden op te hoeven volgen. Ten tweede het handhavingverzoek van een aantal programmaraden dat Ziggo hun adviezen moesten opvolgen. Het Commissariaat besliste op beide punten in het voordeel van de programmaraden.
Programmaraden zijn met een handhavingverzoek naar het Commissariaat gestapt. De uitspraak heeft consequenties voor kijkers in Noord-Holland (voormalig Multikabel) en Noord-Brabant (Breda en omstreken). Veel andere programmaraden hebben inmiddels ook een handhavingverzoek ingediend.

Pakketverkleining
Gradus Vos, voorlichter bij Ziggo, geeft aan dat de uit spraak de pakketverkleining van het analoge pakket niet ongedaan maakt. "Mensen krijgen bij ons nu 60 zenders, waarvan ze 30 analoog kunnen kijken. Dat blijft zo."
Hij vervolgt: "De programmaraden hebben aan ons zenders geadviseerd die bij Ziggo onderaan de lijst van kijkdichtheid staan." Ziggo verkleint het analoge pakket om ruimte te maken om digitale zenders door te geven. "De meest bekeken zenders willen we analoog houden", aldus Vos.

Wettelijke taak
Programmaraden hebben een wettelijke taak om te zorgen voor een divers aanbod op de kabel. Volgens Kabelraden, de overkoepelende organisatie voor de programmaraden, ging de discussie vooral over de manier waarop de kabelexploitant met het advies van de programmaraad omging. Ziggo meent dat zij de adviezen opvolgt door de zenders door te geven in het digitale pakket. Programmaraden vinden dat het advies bedoeld is voor het analoge pakket en daarmee voor alle kijkers.
Het gaat hierbij om Franse, Spaanse en Italiaanse zenders die weer in het analoge pakket moeten worden opgenomen. Vos: "Dat betekent dat een aantal andere zenders nu moet verdwijnen." De programmaraden hebben de mogelijkheid om advies uit te brengen over het basisgedeelte van het analoge pakket. Dat zijn 15 zenders waarbij Ziggo wettelijk verplicht is Nederland 1, 2 en 3 en VRT 1 en 2 en een lokale en regionale zender door te geven. Er blijven zeven zenders over waar de programmaraden iets over kunnen adviseren.

Contracten
Ziggo heeft met een aantal andere zenders, die niet in de eerste 15 staan, langlopende contracten. Deze kunnen moeilijk geschrapt worden uit het analoge pakket. "Nu moeten we dus mogelijkerwijs beter bekeken zenders gaan verwijderen", aldus Vos. Ziggo wil immers, koste wat het kost, het analoge pakket op 30 zenders houden."Dat betekent dat we wellicht zenders uit de eerste 15 gaan schrappen. En daar zijn de programmaraden het vast ook weer niet mee eens." Het tweede deel van het analoge pakket met zenders, de resterende 15 zenders, bestaat immers uit zenders waar Ziggo meerjarige contracten mee heeft afgesloten. "Dat wordt puzzelen geblazen", zegt Vos.
"De zenders die de programmaraden er weer op willen hebben, die zijn er nu al een tijdje af. Wij hebben er nauwelijks klachten over gehad. Toen we Tell Sell verwijderden, een verkoopkanaal, hebben we meer klachten gekregen." Volgens Vos kijken ĎFrans georiŽnteerde mensen' toch al vaak digitaal. "Ze willen dan meteen meerdere Franse zenders ontvangen."

Bezwaar
Op dit moment beraad de kabelaar zich of er bezwaar wordt aangetekend. "We moeten hoe dan ook iets doen. Kijken welke zenders er weg moeten, want het advies van het Commissariaat moeten we opvolgen. En die verandering moeten we vervolgens weer communiceren."
Vos: "De reden dat wij analoog afbouwen is omdat digitaal de toekomst heeft. Voor elk analoog kanaal dat komt te vervallen, kunnen we er 8 digitaal doorgeven. We kunnen natuurlijk meer capaciteit creŽren, door meer lijnen aan te leggen, maar dan gaat de prijs weer omhoog en dat wil de consument niet."

Digitalisering
Hij vervolgt: "We zitten in een verschuivingproces. De programmaraden dwingen ons eigenlijk nu tot iets waardoor de digitalisering minder snel gaat." Volgens de voorlichter waren de programmaraden Ďten tijde van schaarste nog van belang'. "Anders kozen de kabelaars gewoon voor de zenders die het meeste geld opbrachten." Maar het gaat toch nog steeds om geld? Vos beaamt dat: "Wij zijn een commercieel bedrijf, maar je zoekt naar een evenwicht in digitaal en analoog. Bovendien is er nu, vergelijken met vroeger, meer concurrentie. Wil je geen kabel, dan neem je digitenne of satelliet."

Bron: www.kabelraden.nl