Los bericht bekijken
  #459  
Oud 2 juni 2009, 16:45
Decibert's schermafbeelding
Decibert Decibert is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 25 maart 2009
Locatie: Amstelveen / Casema
Berichten: 915
Standaard

Citaat:
Jawel, en de huidige toestand is nog veel treuriger. Iemand die naar het UPC gebied verhuist kan de ingebouwde DVB-C tuner in zijn of haar TV helemaal niet meer gebruiken. En dat blijft ook zo, want UPC ziet vooralsnog geen reden iets te veranderen.
Nou heeft Ziggo er helemaal geen baat bij om het klanten die verhuizen naar UPC-gebied het leven moeilijk te maken, het is wel een vervelende consequentie van de huidige opzet waarin elke kabelaar totaal andere apparatuur vereist.

Vóór je verder leest even een disclaimer: bijna alles wat in de topics over CI+ vermeld wordt is pure speculatie. En wat volgt is een staaltje speculatie van de bovenste plank! Het komt in mij op, en er is een kans dat de gedachte klopt, maar verbindt er alsjeblieft geen conclusies aan! Denk er alleen over na, en laat je gedachten erover horen. Omdat er grote kans is dat mijn redenering niet klopt zijn tegenwerpingen natuurlijk meer dan welkom.

Dat CI+ gebruikt gaat worden hangt natuurlijk gewoon samen met de controle die de kabelaars daardoor hebben over de content, iets waar vanuit de industrie waar die content vandaan komt natuurlijk heel erg veel waarde aan wordt gehecht. Of dit terecht is is een andere discussie.

Het Ziggo-gecertificeerd label dient officieel om de ondersteuning van gebruikte apparatuur te garanderen (dat dat geen garantie is dat de apparatuur bug-vrij is is iets wat Archie al terecht genoemd heeft). Dat klopt in zekere mate, de CI+ standaard is niet voldoende om de werking van gebruikte software te laten voldoen aan de eisen die het netwerk van Ziggo stelt. Even buiten bij wie daarvoor de verantwoordelijkheid ligt.

[paranoïde speculatie]
Maar er is nog iets anders belangrijks. Het kabelnet gaat waarschijnlijk op gegeven moment opengegooid worden. Of dit voor de klant positief of negatief gaat uitpakken is wederom een andere discussie. Er zullen echter genoeg mensen zijn die hun kabelaar ondertussen zat zijn en zodra ze de kans krijgen overstappen op een ander (afgezien van of dat terecht is en zin heeft).

Door echter met behulp van speciale labels en dergelijke er niet alleen voor te zorgen dan bepaalde apparatuur altijd werkt bij het eigen bedrijf, maar ook dat diezelfde apparatuur níet werkt bij andere bedrijven, wordt de drempel om over te stappen natuurlijk alleen maar hoger. Zelfs al is het softwarematig op te lossen, met of zonder kosten, elk obstakel zorgt ervoor dat klanten het er minder snel voor over hebben om te wisselen van kabelaar.

Kortom, als elke leverancier specifieke apparatuur vereist (UPC de huur-STB's, Ziggo het gecertificeerd label met speciale software, etc.) zal er in de praktijk minder snel overgestapt worden dan als alle kabelaars dezelfde apparatuur zouden leveren of ondersteunen.

Dat kan dus een andere reden zijn waarom Ziggo het nodig vindt om specifieke eisen te stellen aan apparatuur. Dan ben je ook al snel geneigd te concluderen dat het in het voordeel van Ziggo is niet alleen niet gecertificeerde apparatuur niet te ondersteunen omdat de werking niet gegarandeerd kan worden, maar ook klanten met niet-gecertificeerde apparatuur het leven zo moeilijk mogelijk te maken.

Samengevat bestaat de kans dat de kabelaars zo moeilijk doen over apparatuur om de drempel om over te stappen op een ander zo hoog mogelijk op te werpen. In de huidige situatie is dat niet nodig, voor Digitenne en schotel moet je ook andere apparatuur gebruiken, maar als het kabelnetwerk aan één standaard zou voldoen zou dat de drempel om over te stappen op een andere kabelaar voor hun onacceptabel laag maken.
Nou zal het niet snel zo eenvoudig zijn dankzij de verschillende modellen die de verschillende kabelaars hanteren, maar het is dan wel zeker in het voordeel van Ziggo om die drempel alleen maar hoger te maken. Hetzelfde verhaal als de KPN-toestellen die natuurlijk geen FSK ondersteunen. Iets waar de klant dus alleen maar erg veel nadeel van ondervindt.
[/paranoïde speculatie]

Het is op z'n minst een bijkomend voordeel van de gang van zaken voor de kabelaars waar ze in ieder geval geen nee tegen zeggen. Daarom zou het beter zijn als er een algehele nationale standaard komt voor de ondersteuning van apparatuur door álle kabelaars. Dat is niet simpel, maar geef het tien jaar en het moet in te voeren zijn.
__________________
Geen loonstrookje van Ziggo B.V.
De feiten scheiden van de emoties