Los bericht bekijken
  #1  
Oud 1 juni 2009, 15:39
Tommy the cat's schermafbeelding
Tommy the cat Tommy the cat is offline
Junior Member
 
Geregistreerd: 21 mei 2009
Locatie: Wierden @Home
Berichten: 18
Standaard Ci+ en ontwikkelingen; alles op een rij

Voor mijn buurman, een oudere man, ben ik al enige tijd de ontwikkelingen aan het volgen m.b.t. plasma tv’s en Ci+. Het gaat mij om niets anders dan tegen m’n buurman te kunnen zeggen dat hij op een gegeven moment de tv kan aanschaffen die ik hem aanraad wetende dat hij geen apart kastje hoeft aan te schaffen / te gebruiken.

Ik heb gewacht tot eind mei omdat dan Ci+ daadwerkelijk ondersteund zou worden en er een lijst kwam met tv’s die e.e.a. ondersteunen. Duidelijk is dat de lijst nog op zich laat wachten en ik zie ook nog geen berichten dat CI+ daadwerkelijk de lucht in is gegaan. M.a.w. de persberichten bieden geen zekerheid en ik moet de ontwikkelingen verder afwachten.

Als volledige leek - ik heb ook geen ervaring met digitale tv - wil ik nu wel graag alles op een rij zetten. Aan u de vraag mij aan te vullen of te verbeteren waar ik fout zit, omdat het puur her en der verzamelde informatie is van het internet dat ik vervolgens zelf heb ge´nterpreteerd en conclusies uit heb getrokken zodat de kans groot is dat er iets niet klopt.

CI = Common Interface
CI+ = Common Interface plus
CAM = Conditional Access Module
DVB-C = Digital Video Broadcasting – Cable
Smartcard = Deze kaart bevat informatie over welke zenders je wel en niet mag zien. Het weet welk abonnement je hebt bij de aanbieder.
Settopbox = Een decoder. Het vertaalt het digitale signaal naar een analoog signaal. Dit is noodzakelijk omdat een standaard televisie geen digitale signalen begrijpt en analoge signalen nodig heeft om beeld en geluid te bieden.

‘Vroeger’ gebruikte je een settopbox. Daar ging de smartcard rechtstreeks in, alsmede de COAX kabel waar het digitale signaal uit kwam. Deze settopbox verbond je vervolgens aan de COAX ingang van je tv en je kon digitale tv als analoog signaal ontvangen.

Er waren ook mensen die in plaats van een settopbox een alphacrypt CAM gebruikten. Deze CAM ging in het CI slot van de tv en de COAX kabel ging rechtstreeks op de DVB-C tuner. De smartcard ging in de alphacrypt CAM. Voordeel: geen settopbox en daadwerkelijk digitaal signaal.

Nu, straks, komt CI+. Het CI slot is geŘpgrade. Als je tv een CI+ slot alsmede een DVB-C tuner heeft kun je straks een CI+ CAM kopen. Deze Ci+ CAM stop je in het CI+ slot van je tv. De smartcard steek je in deze Ci+ CAM. De COAX kabel steek je in de DVB-C tuner. In feite is dit precies hetzelfde als met de alphacrypt CAM met als enige verschil dat het gegarandeerd zou moeten werken in combinatie met een Ci+ signaal en dus toekomstproof is.C = Common Interface (plus)
B = CAM
A = Smartcard

Ok, dus waar wachten we op:
1. Het moment dat het digitale signaal vanuit Ziggo ‘Ci+’ wordt.
2. T.v.’s die Ci+ (alsmede DVB-C) ondersteunen.
3. CAM’s die Ci+ ondersteunen.

Stel, Ziggo ondersteunt volgend jaar Ci+ en jouw tv heeft een DVB-C tuner, maar niemand kan jou met zekerheid vertellen of je tv Ci+ ondersteunt. Je zou dan zelf de proef op de som kunnen nemen:
Je koopt een Ci+ CAM. Je neemt digitale tv van Ziggo. Je drukt de Ci+ CAM in je Ci slot waarvan je niet weet of die Ci+ is. Vervolgens druk je de COAX kabel in je DVB-C tuner en je zet de tv aan. Op het moment dat je alle zenders goed kunt ontvangen hoef je geen testen, persberichten of wat dan ook af te wachten en weet je dat je TV Ci+ ondersteunt. Je kunt dan met een gerust hart tv kijken.

M.a.w. de testen van Ziggo hoeven we niet af te wachten, bijvoorbeeld m.b.t. Panasonic plasma’s. Op het moment dat CI+ de lucht in gaat kan een willekeurige thuisgebruiker een half uurtje testen en we weten of het werkt.

Tot zover wat ik er allemaal van begrepen heb. Graag verneem ik van u of mijn uiteenzetting klopt.

Hartelijk dank.