Los bericht bekijken
  #194  
Oud 1 juni 2009, 15:16
Riparius's schermafbeelding
Riparius Riparius is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 5 maart 2009
Locatie: ***
Berichten: 3.926
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Rhodanos Bekijk bericht
In de betreffende thread vind je al wat commentaaar. De humax geeft via hdmi inderdaad de correcte aspectratio door, ook in de hoge resoluties.
Zoals gezegd kan dat binnen de standaard gewoon niet. Een HD signaal (720p, 1080i, 1080p) is per definitie altijd 16:9 full frame. Er bestaat geen onderscheid tussen 16:9 anamorf of 4:3 full frame bij HD, terwijl dat onderscheid er bij SD (576i, 576p) wél is. Natuurlijk kan de Humax, evenals andere toestellen met upscaling (DVD spelers en recorders) een full frame SD 4:3 plaatje wel (automatisch) omzetten naar HD 16:9 pillarbox, zodat je op een aangesloten 16:9 TV een correct 4:3 plaatje krijgt te zien met zwarte stroken aan de beide zijkanten. Maar voor de TV zelf is en blijft dit een 'wide' signaal.

Citaat:
Maar de vraag is nu hoe de tv daarmee omgaat bij in zoomen. En daar gaat het dus fout. Daarom is een zoomfunctie in de Humax wenselijk.

Ter vergelijk: ik heb een oppo-dvdspeler met ingebouwde zoomfunctie. Hoewel dit niet perfect werkt, benaderd het de ideaalsituatie wel redelijk.
Er gaat technisch gezien niets fout. De TV ontvangt een HD signaal en dat is per definitie 16:9 full frame, en dus is er volgens de TV niets in te zoomen. Het probleem ontstaat doordat sommige gebruikers wel willen gaan inzoomen en/of horizontaal willen gaan oprekken bij een 16:9 pillarboxed 4:3 plaatje en ook nog willen dat dat automatisch gaat.