Los bericht bekijken
  #313  
Oud 22 mei 2009, 16:12
JW-NHS's schermafbeelding
JW-NHS JW-NHS is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 18 februari 2009
Locatie: casema
DTV: 22 en 26PFL5604H FW.078 met resp. Neotion en SMiT
Berichten: 709
Standaard

Een paar postings terug gaf ik al aan wat er kan gebeuren met "Standaards". Een paar voorbeelden:

-Voordat KPN de WAP ging gebruiken op z'n mobiele net kwam Siemens al met de S25 op de markt, die geschikt was voor WAP. Ik was aan een nieuw toestel toe, en dus dacht ik: da's mooi, lijkt me handig en schafte die S25 aan.
Een paar maanden later werd WAP bij KPN aktief, maar ik kon daar niet bij met m'n S25. Na lang zoeken kwam ik er achter dat KPN op de laatste/nieuwste standaard 2.0 was gaan zitten, terwijl mijn S25 maar 1.1 aan boord had. En een upgrading naar 2.0 was onmogelijk omdat er onvoldoende interne geheugen aan boord van m'n S25 was.
Conclusie: Siemens was te vroeg op de markt met z'n WAP.

-TMC voor navigatietoestellen is ook zo'n verhaal. Ge´ntroduceerd eind jaren '90 was Philips een der eersten die hiervan gebruik ging maken. Met vallen en opstaan naar later bleek.
En ondanks het feit dat er inmiddels een hele reeks ISO's aan TMC gewijd is (serie ISO/EN 14819 1-6) gebeurt het n˙ nog dat een toestel zomaar ineens geen TMC info krijgt in een ander land.

-BT (BlueTooth) is ook zo'n hoofdpijn dossier. Ook al gebruikt een radio/navi een protokol als rSAP, er zullen heel wat mobieltjes zijn die niet (goed) samenwerken met die radio's, ondanks dat er rSAP op staat. Veel fabrikanten van radio/navi's zijn er inmiddels toe overgegaan om, na uitvoerig testen, lijsten te publiceren van compatibele mobieltjes.

Zˇ zie ik ook de situatie die nu aan het onstaan is.
Het CI+ is niet dermate keihard dat op voorhand zeker is dat elk toestel waar "CI+ compatibel" op staat altijd zal werken.
Ziggo heeft belang bij twee dingen:
---introductie van CI+. Immers dat protokol geeft goede mogelijkheden piraterij te voorkomen.
---een tevreden klantenkring. Dat kun je alleen bewerkstelligen als je zeker weet dat die nieuwe toestellen ook perfekt samenwerken met de CI+ module.
Daarvoor is testen nodig, en nog eens testen, en nog eens totdat je zeker bent dat het goed zit.

Uit eigen ervaring (ander vakgebied) weet ik dat dit testen heel arbeidsintensief is, en je weet nooit wat je daarbij tegen zult komen. Daarvoor test je ook, om problemen op te sporen.
Soms stuit je dan op zaken waar je nooit aan gedacht had, en vervolgens loop je zomaar een paar weken achter op het schema en de route die je uitgestippeld had.
De commerciŰle druk is daarbij altijd een nadeel, en vast afgegeven tijdspaden werken dan als een boemerang.

Ik heb dus zeker veel begrip voor de stellingname van Ziggo, zoals verwoord door Anoniem.

Groet,
JW

Laatst gewijzigd door JW-NHS; 22 mei 2009 om 17:01