Los bericht bekijken
  #58  
Oud 19 mei 2009, 00:42
meesdroo's schermafbeelding
meesdroo meesdroo is offline
Senior Member
 
Geregistreerd: 1 mei 2009
Locatie: 1972 IJmuiden Multikabel
Ziggo Internet: Alles-in-1 +;Motorola SBV5121E;Sitecom WL-600;IPCOP 1.4.21+CopFilter;Linksys 54G;Sparc;PC's;MACs
DTV: humax IR-FOX C; samsung DCB-B270R.
Berichten: 704
Question

Eerst even twee opmerking voor CeeS.

Natuurlijk weet ik dat een fixed IP ongewenst is (zeker als blijvende oplossing); ik waarschuw rijkaart er zelfs voor ("je blijft echter zitten met een in principe niet-stabiele situatie die in een later stadium weer voor problemen kan gaan zorgen; het enige voordeel is dat je vrij bent in je keuze van tijd en plaats waarop je dit met ziggo (helpdesk/monteur) definitief regelt") en suggereer een netwerk-technische betere oplossing. Maar een mens moet toch wat, en wanneer die mens geen hulp van ziggo krijgt en toch wil internetten dan is elke lelijke oplossing, zolang je je de beperkingen en tijdelijkheid maar realiseert, beter dan geen oplossing.

Ik heb niet onderzocht wat ziggo en/of casema in de modems hebben geblokkeerd; omdat zij de ftp-server beheren kunnen zij elke gewenste verandering aanbrengen. Wel weet ik zeker dat in een (vroeger surfboard) standaard modem de door mij voorgestelde configuratie die gebruik maakt van het 192.168.100.0/24 blok gewoon werkte; ik heb dat in de multikabel tijd namelijk uitgeprobeerd (en weer weggedaan omdat met firewall/routerpoorten klooien tenslotte mijn hobbie is). Dat is ook niet verwonderlijk want zonder (primitieve) router capaciteiten zou bridgen van meer dan één ip-adres ook nooit lukken.

rijkaart, je oplossing is voor zover ik kan zien van de zotte. Het enige wat dat protocol bij mijn weten doet is een aantal pakketten op port 520 sturen/ontvangen die (mbv een algorithme) de snelste/beste verbinding over het net zoeken. Voor DHCP wordt bootp (port 67-68) gebruikt. Binnen een netwerk-struktuur waar maar één verbinding aanwezig/mogelijk is, zou het RIP protocol niets kunnen doen en dus volstrekt overbodig zijn. Dan kan je aan 2 dingen denken:

1. die pakketten werken zoals vroeger het pingen om een verbinding open te houden; ik geloof daar niets van, want de huidige netwerk-activiteit van een moderne PC is zelfs in rust zo groot dat dat overbodig is, zeker op een lijn die niet eens zou mogen sluiten.

2. Er is een ernstige misconfiguratie op je externe netwerk net voorbij de router, waardoor die router denkt dat er meer dan één router/gateway, en dus meer dan één DHCP server, naar internet beschikbaar is en verkeerde keuzes maakt. Dit kan van alles zijn, van kapotte componenten (b.v. 10.0.0.0/8 pakketten doorlatende loadlevellers) via verkeerd geconfigureerde of niet uitgeschakelde ziggo-boxen tot andere klanten die al dan niet opzettelijk router/modem karakteristieken en adressen gebruiken of zelfs spoofen om te kunnen sniffen (man in the middle). Dit router protocol zou die extra router dan "ontmaskeren" omdat hij in verhouding tot de "echte" niet snel/goed genoeg was. Dit is niet in strijd met de helpdesk die zegt dat een DHCP aanvraag gehonoreerd is; wat zij niet zien zijn de andere/meerdere honoreringen van andere bron die de zaak verzieken, want zij kijken naar de verzender, niet de ontvanger.

Punt (2) toont m.i. duidelijk aan, wat ik al eerder gezegd heb: het is nu tijd om te sniffen wat daar werkelijk gebeurt. Het is leuk dat je het netwerk aan de gang gekregen hebt, maar de blijvende waarde van dat succes is uiterst twijfelachtig.

Mees de Roo
__________________
Er bestaan 10 verschillende soorten mensen; de ene soort kan binair rekenen en de andere niet.

Laatst gewijzigd door meesdroo; 19 mei 2009 om 11:28