Los bericht bekijken
  #2  
Oud 17 mei 2009, 11:31
Macula's schermafbeelding
Macula Macula is offline
Member
 
Geregistreerd: 24 juni 2008
Locatie: Delft / Ziggo (ex Casema)
Ziggo Internet: Alles-in-1 Plus / Ubee EVW321B WiFi-modemrouter
DTV: SMiT CI+ CAM / Samsung DCB-B270R / Humax iHDR 5200c
Berichten: 50
Standaard

Suboptimaal signaal kan vele oorzaken hebben. Ik heb op maandag 26 januari 2009 via Ziggo Thuishelp met een medewerker van de Ziggo-support gechat over suboptimale signaalkwaliteit.

Ik heb deze melding verzonden:
De laatste tijd valt ons op dat de signaalkwaliteit van DTV niet meer is wat deze geweest is. De decoders geven aan dat de signaalkwaliteit van alle DTV zenders zich in de 80% range bevindt en de BER waarden groter dan 0 (nul) zijn. Enige positieve uitzondering is Den Haag TV waar een signaalkwaliteit van 100% en een BER waarde van 0 wordt aangegeven. Vorig jaar hadden we volgens onze decoders op alle DTV zenders dit perfecte signaal.

Om na te gaan of het aan onze huisinstallatie lag hebben we één van onze decoders gerest en via een korte goed afgeschermde Hirschmann Koka 799 coax kabel en later via een minder goede coax kabel direct op het AOP aangesloten. Helaas maakte dit alles niets uit, de suboptimale signaalwaardes beleven zoals ze waren.

Nieuwsgierig geworden hebben we daarna de internetverbinding nagelopen. Daar bleek dat het downstream level van de internetverbinding op 8 dBmV stond. Vroeger stond deze waarde dicht op het ideaal van 0 dBmV. Ook lopen de Total Correctable Codewords en Total Uncorrectable Codewords waardes op.

Kunt u nagaan waaraan deze achteruitgang in signaalkwaliteit ligt?


Gedurende de daaropvolgende chat sessie kon de Ziggo-support soortgelijke suboptimale signaalwaarden voor onze aansluiting meten en constateerde dat dit voor meer (internet) aansluitingen in onze buurt het geval was (met andere woorden het probleem lag in dit geval voorbij het AOP buitenshuis). Dit heeft ertoe geleid dat door de Ziggo-support een blokstoring voor onze omgeving werd aangemeld. Na pakweg 2 weken heeft Ziggo nagekeken wat er precies speelt in onze omgeving en de problemen verholpen. Sindsdien geven onze DTV decorders weer een signaalkwaliteit van 100% en een BER waarde van 0 op alle DTV zenders aan en hebben we weer prima beeld.
Ook de signaalwaarden voor onze internetverbinding waren na de Ziggo werkzaamheden weer prima.

DTV/TV kan Ziggo volgens een forumlid niet zo makkelijk nameten. Volgens dit lid zijn er op diverse plekken wel meetapparaten geïnstalleerd, maar het is vanzelfsprekend veel te kostbaar om op elke individuele aansluiting de DTV/TV downstream te monitoren. Meestal gebeurt dit op regionaal niveau (10.000 - 100.000 klanten). Na dit regionale niveau komen er nog een aantal tussenstappen die de storing kunnen veroorzaken (lokaal station (ca 10.000 klanten), wijkcentrum (1000-2000 klanten), groepsversterker (10-200 klanten), eindversterker (12-48 klanten) en alle tussenliggende kabels.

Problemen met de downstream op een lager niveau dan het regionaal centrum, kunnen dus alleen ontdekt worden aan de hand van meldingen van klanten. TV (=downstream) klachten kun je daarom het beste altijd melden bij de klantenservice, zeker als buren dezelfde problemen ervaren. Als de buren geen probleem hebben, kun je het beste eerst je eigen aansluiting nog eens nalopen

Om na te kijken waar uw probleem zit zult u net als wij een TV + DTV decoder rechtstreeks op het Abonnee Overname Punt (de Ziggo-aansluiting in uw huis) moeten aansluiten. Doet deze TV + DTV decoder het direct op het AOP wel goed, dan is er iets mis in uw huisinstallatie. Blijven de problemen net als in ons geval voortduren, dan ligt het aan het Ziggo kabelnetwerk en moet u dit soortgelijk onderbouwd als in ons geval aan Ziggo melden.

Belangrijk voor een goede DTV ontvangst is dat uw decoders aangeven dat de signaal kwaliteit 100% en de BER waarde 0 (nul) is. De signaalsterkte is op zich niet belangrijk voor een goede DTV ontvangst, maar tijdens de “storingsperiode” gaven onze Samsung decoders aan dat de signaalsterkte van alle DTV zenders zich rond de 67% bevond. Na het verhelpen van de problemen is de signaalsterkte naar rond de 75% toegenomen. Deze signaalsterkte metingen zijn met DTV decoders verricht, welke hiervoor eigenlijk niet geschikt zijn.

Laatst gewijzigd door Macula; 26 mei 2009 om 15:58